НАСА отговаря за "неидентифицираните аномални явления" и заключения (видео)

Ваня Милева Последна промяна на 06 юни 2023 в 00:01 18679 0

НАСА се заема с изследване на неидентифицирани аномални явления

Кредит Christian Plass/Pixabay

НАСА се заема с изследване на неидентифицирани аномални явления.

След създаването на изследователска група на НАСА за изучаване на НЛО е публикувана страница с често задавани въпроси на НАСА за UAP или „неидентифицирани аномални явления“.

В момента според НАСА, ограничените наблюдения на UAP правят невъзможно да се направят научни заключения от данните на UAP. И НАСА също така заявява, че терминът "UAP" се отнася до явления във въздуха, под водата или в космоса, които не могат да бъдат идентифицирани веднага.

Въпросникът или „Често задавани въпроси“ може да намерите на сайта на НАСА.

Някои въпроси засягат, наред с други неща, наименованието „UAP“. НАСА заявява, че за да бъде в съответствие със Закона за разрешение за национална отбрана (NDAA), НАСА определя UAP като „неидентифицирани аномални явления“.

НАСА участва в изследването на UAP, защото „Изследването на неизвестното в космоса и атмосферата е в основата на това, което сме ние.“

НАСА твърди, че от науката зависи да разбере по-добре неизвестното, но че езикът на науката е „данни“.

Ограниченият брой наблюдавани UAP прави невъзможно според НАСА да правят научни заключения за природата на UAP. Без добър набор от данни е трудно да се проверят или обяснят UAP. Така че фокусът според НАСА е да се събере целенасочена информация, която хвърля светлина върху UAP.

Скот Кели е член на изследователския екип на НАСА за проучване на UAP. Кредит: NASA/ISS lab

Така НАСА възлага на независимия изследователски екип да проучи UAP от научна гледна точка. Това лято ще бъде публикуван доклад. Следователно фокусът е върху доброто събиране на информация, а не върху предоставянето на списък от самите наблюдения на UAP.

Това е проучвателна група, а не „комитет за преглед“ според НАСА, тъй като проучването е средство за получаване на знания от експерти в различни области по въпроси, свързани с възможните методи на изследване за UAP, т.е. „базиран в общността, интердисциплинарен форум „за искане и координиране на анализ и принос и даване на съвети“ по отношение на UAP.

НАСА провежда ли това изследване в подкрепа на наскоро създадената със сходна цел служба на американското Министерство на отбраната?

Това не е така, НАСА продължава това проучване за собствените си научни цели и за целите на авиационната безопасност. Резултатите от проучването ще бъдат публични. Екипът се състои от някои от водещите световни учени, експерти по данни и AI. Всеки член на екипа се назначава в съответствие със Закона за Федералния консултативен комитет, златният стандарт за независими и обективни съвети.

Метеорологичен балон за изследване, Нова Зеландия. Понякога се бърка с UAP. Кредит: NASA

Екипът се ръководи от астрофизика Дейвид Спергел, президент на фондация Саймънс в Ню Йорк и бивш председател на катедрата по астрофизика в Принстънския университет. Даниел Еванс от дирекция "Научни мисии" на НАСА ръководи групата. Екипът ще се събира периодично, констатациите им ще се оповестяват публично. Работата на групата обаче не е свързана с летателни мисии на НАСА или други програми на НАСА.

Лещовидни облаци, които заблуждават наблюдателите. Кредит: Wikimedia Commons

Групата заявява, че все още няма данни в подкрепа на идеята, че UAP са доказателство за извънземни технологии.

Според НАСА обаче търсенето на живот другаде в космоса е приоритет за НАСА. Освен това думата „техносигнатури“, неспецифичен тип биосигнатура, която се определя като всеки откриваем признак на съществуващ или изчезнал живот. И освен това НАСА заявява, че няма програма за UAP, така че няма програмно финансиране.

Техносигнатурите са признаци на технология, използвани за идентифицирането на съществуването на напреднала цивилизация другаде във Вселената, включително големи орбитални структури, замърсяване на въздуха или радиосигнали. В НАСА има учебна програма за техносигнатури, наречена ROSES.

Заключение - табу, безопасност и защита на въздушното пространство

През последните дни се появиха няколко доклада за уебкаст на проучвателната група.

Изводът е, че НАСА не търси активно UAP. Въпреки това, чрез сателитите на НАСА за наблюдение на Земята, агенцията събира огромно количество данни за земната атмосфера. И въпреки че тези данни не се събират специално за идентифициране на UAP или извънземни техносигнатури, те са публично достъпни.

Уебкастът предшества доклада, който ще бъде публикуван това лято. А председателят на панела, астрофизикът Дейвид Спергел, заявява, че ролята на екипа му не е толкова да обяснява UAP, а по-скоро да помогне на НАСА предоставят „пътна карта“ за насочване на бъдещи анализи. Установено е също, че членовете на екипа са били обект на значителна „онлайн злоупотреба“ от началото на проучването.

Но най-голямото предизвикателство, споменато от участниците в панела, е липсата на научно надеждни методи за документиране на UAP. Проблематично е, че UAP обикновено се заснемат с камери, сензори и друго оборудване, което не е проектирано или калибрирано за точно откриване и измерване на подобни странности.

„Ако трябва да обобщя в един ред това, което смятам, че сме научили, тогава се нуждаем от висококачествени данни“, подчертава Спергел и продължава: „Настоящите съществуващи данни и разкази на очевидци сами по себе си не са достатъчни, за да предоставят убедителни доказателства за природата и произход на всяко UAP събитие.“

Скрийншот от един от разсекретените видеоклипове на ВМС, изобразяващ неидентифициран самолет, изпълняващ въздушни маневри, които не са възможни с известната в момента авиационна технология. UAP е заснет от самолетоносача USS Nimitz, 2004 г. Кредит: US Department of Defense

Друг проблем е, че продължава да съществува табу около темата. Например, докато Пентагонът насърчава военните пилоти да документират UAP събития през последните години, много цивилни пилоти „с много неохота ги докладват“ поради продължаващата стигма около подобни наблюдения, обяснява Спергел. Консултативният панел на НАСА представлява първото разследване на НЛО, провеждано някога под егидата на Космическата агенция на САЩ по тема, която правителството някога е поверявало на изключителната и тайна компетентност на военни и служители по националната сигурност.

Проучвателната група на НАСА е само една от многото групи, финансирани от правителството на САЩ, създадени за изучаване на UAP. През 2022 г. Пентагонът създаде AARO (All-domain Anomalyt Resolution Office) за изследване на UAP.

Проучването на НАСА е отделно от изследването AARO на Министерството на отбраната. То изследва наблюдения, докладвани от военни пилоти и анализирани от служители на отбраната и разузнаването на САЩ през последните години.

Вижте тази статия за усилията на Министерството на отбраната по отношение на UAP.

Паралелните усилия на НАСА и Пентагона подчертават повратна точка за правителството след десетилетия, прекарани в скриване, развенчаване и дискредитиране на доклади за неидентифицирани летящи обекти или НЛО, датиращи от 40-те години на миналия век и след това.

Но като най-накрая се заемат директно с проблема, както НАСА, така и Пентагонът подчертават необходимостта от защита на въздушното пространство на САЩ и като цяло обществената безопасност.

Източници: NASA, Reuters, CBS, Space.com, DoD

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !