Google твърди, че квантовият му компютър е решил невъзможен за обикновените машини проблем

Ваня Милева Последна промяна на 24 септември 2019 в 10:12 10143 0

Това е може би зората на нова ера в изчисленията. Компанията Google твърди, че нейният квантов компютър е извършил изчисление, което е практически невъзможно дори за най-добрия суперкомпютър.

Нейният процесор извърши изчисление за 3 минути и 20 секунди, което ще отнеме на най-модерния класически компютър днес известен като Summit, приблизително 10 000 години, се казва в статия, цитирана от NewScientist.

Ако е вярно, това е голяма новина. Квантовите компютри имат потенциала да променят начина, по който се проектират нови материали, разработва логистика, изгражда се изкуствен интелект и криптиране. Ето защо компании като Google, Intel и IBM - заедно с множество стартъп компания - се състезават за достигане на този ключов момент.

Разработката на Google обаче е обвита в тайнственост. Статия, съдържаща подробности за работата, бе публикувана на сървъра на НАСА миналата седмица, но след това бе бързо премахната. Няколко медии съобщиха за слуховете, но Google не ги коментира.

Копие от статията, проучено от New Scientist, съдържа подробности за квантовия процесор, наречен Sycamore, който съдържа 54 свръхпроводими квантови бита или кубита.

Според изследователите постигнато е „квантово надмощие“, тоест квантовите компютри извършват изчисления, които преди това са били невъзможни, коментира The Financial Times.

Документът е само на един автор - Джон Мартинис (John Martinis) от Калифорнийския университет в Санта Барбара, за който се знае, че си партнира с Google за изграждането на хардуера за квантов компютър.

„Това увеличение на скоростта спрямо всички известни класически алгоритми осигурява експерименталната реализация на квантовото превъзходство в изчисленията и обявява появата на дългоочакваната изчислителна парадигма“, се казва в документа.

Изглежда, че Google си партнира с НАСА като агенцията помага на компанията тествайки нейният квантов компютър. През 2018 г. двете организации сключиха споразумение за това, така че новината не е съвсем неочаквана.

Документът описва как квантовият процесор на Google се справя с проблема със случайно взетите проби (random sampling problem) - тоест проверява дали набор от числа има наистина случайно разпределение. Това е много трудна задача за един традиционен компютър, когато числата са много.

Напълно случайни

Но Sycamore прави нещата по различен начин. Въпреки че един от кубитите му не работи, останалите 53 са квантово вплетени един с друг и използвани за генериране на набор от двоични числа и проверка дали разпределението им е наистина случайно. Документът изчислява, че задачата би отнела Summit, най-добрият суперкомпютър в света, 10 000 години - но Sycamore го направи за 3 минути и 20 секунди.

Тази задача за сравнителен анализ не е особено полезна освен за генерирането на наистина случайни числа - това е само доказателство за ефективността на концепцията. Но в бъдеще квантовият чип може да бъде полезен в областта на машинното обучение, материалите и химията, пише в статията.

Квантовите компютри могат да се справят с огромното количество променливи и могат да създадат много точна симулация, например за моделиране на химически реакции или за визуализиране начините, по които една нова молекула може да се свърже с други,

„Неотдавнашната актуализация на Google за постигането на квантово надмощие е забележителна първа стъпка, тъй като ние продължаваме да развиваме потенциала на квантовите изчисления“, заяви Джим Кларк от Intel Labs.

И все пак все още сме на "първата стъпка от този маратон", отбелязва Кларк. Тази демонстрация е доказателство за концепцията, но не е без грешки в процесора. По-добрите и по-големи процесори ще продължат да бъдат изграждани и използвани за извършване на по-полезни изчисления.

„Очакваме, че в крайна сметка ще бъдат постигнати по-ниски разходи за симулации от отчетените тук, но също така очакваме да бъдат непрекъснато изпреварвани от хардуерните подобрения на по-големи квантови процесори“, се казва в документа на Google.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !