Идва ли четвърта индустриална революция?

Светът е на прага на мащабни промени в икономиката, подклаждани от технологични сектори като нанотехнологии, 3D принтиране, „Интернет на нещата“, биотехнологии и изкуствен интелект

Александър Александров Последна промяна на 31 януари 2016 в 09:00 13489 1

Кредит www.theinquirer.net

Преди броени дни над 2500 политици, звезди от шоубизнеса, предприемачи и визионери се събраха на тазгодишното издание на Световния икономически форум в Давос, Швейцария. Сред гостите бяха имена като Бил Гейтс, Леонардо Ди Каприо, ръководителката на Международния валутен фонд Кристин Лагард, американският политик Ал Гор и вездесъщият Боно. Нито височайшото присъствие, нито мерките за сигурност, нито демонстрациите на антиглобалисти бяха нещо ново през тази година в сравнение с предишни издания на конференцията.

Различното този път беше посланието – политици, милиардери и артисти се обединиха около прогнозата, че светът е на прага на четвъртата индустриална революция и именно тя беше във фокуса на срещите и речите в Давос.

За какво става въпрос? Първата и втората индустриална революция са периоди в новата история, които бележат навлизането на определени технологии в икономиката. През първата това са парната машина, иновациите в текстилната индустрия и др., докато втората се свързва с масовото навлизане на електричеството. През последните десетилетия сред редица анализатори има консенсус, че светът е в разгара на третата индустриална революция – тази на информационните технологии. За четвърта обаче до скоро почти никой не беше говорил, а публикациите и публичните изказвания в тази посока бяха откъслечни.

Затова и решението на форума в Давос да изведе на преден план именно прогнозата за нова индустирална революция изненада мнозина. Според участниците във форума тя обединява технологични сегменти като изкуствения интелект, 3D принтерите, „Интернетът на нещата“ (Internet of Things), биотехнологиите, нанотехнологиите и редица други сфери на иновация. Ако съществува общ знаменател между тях, той може би е че всички обединяват дигиталния с материалния свят, добавяйки нови възможности към начина, по който използваме заобикалящите ни предмети и дори телата си.

Ето и някои технологични подсегменти, които се очаква да имат ключово място в тази четвърта индустриална вълна:

Роботика и изкуствен интелект

Тази сфера, експлоатирана от фантастичните автори десетилетия наред, днес се развива по-бързо от всякога. Само преди ден робот за първи път успя да победи професионален играч на китайската игра Го, а виртуалните асистенти, колите без шофьор и други сегменти, използващи изкуствен интелект, са сред най-горещите технологии в ИТ бранша. Изследователи вече разработват концепция за товарни плавателни съдове, управлявани без екипаж, а една компания неотдавна представи робот, способен да споделя емоциите на своя собственик.

Поумняването на машините е източник на много страхове – както че някой ден те могат да се обърнат срещу хората, така и по-непосредствената заплаха, че ще доведат до загубата на огромен брой работни места. Роботите обаче имат и своите предимства и вероятно само от нас зависи дали човечеството ще спечели, или ще загуби от тяхното масово навлизане. „Представете си робот, способен да лекува пациенти, болни от Ебола или да почиства зона, замърсена с радиация“ - даде пример по време на форума в Давос Дилийп Джордж, специалист в сферата на изкуствения интелект.

Нанотехнологиите

Този сегмент обхваща различни технологии, обработващи материята на молекулярно ниво. Днес такива има в редица продукти на пазара – от компоненти за микропроцесори, до нови тъкани, облекла и др. Големият пробив в бранша обаче би бил създаването на пълноценни наноасемблери – миниатюрни фабрики, способни да променят материята атом по атом. Както и да се самовъзпроизвеждат, за да регулират своето количество. И въпреки че вече има известен напредък в тази област, все още е рано да се каже, кога такъв ще бъде създаден.

Ако това обаче се случи, човечеството ще достигне етап, в който ще можем да създаваме всички предмети около нас – дрехи, кухненски прибори, мебели, дори домове - просто като зададем съответната програма на наноботите и ги оставим да изградят нужния предмет. С тази концепция е свързан и един от не особено популярните сценарии за края на света, наречен „сива каша“ (grey goo), при който излезли от контрол молекулярни роботи превръщат всичко наоколо в реплики на себе си.

Биотехнологиите

Напредъкът на генетиката, синтетичната биология и биониката ни дава обещания (и заплахи) за постигането на свръх–човешки възможности, сливане на хората и машините и дори – вечен живот. Създаването на изкуствен живот, подобряването на човешкото тяло, мисловна комуникация между хората и машините – това са само част от пробивите, които очакваме в близко бъдеще. Междувременно вече са факт първите сгради, създадени от жив биологичен материал и дори – биотатуировки, способни да комуникират безжично.

3D принтирането

Този ИТ подсегмент вече е част от живота ни и броят на фирмите, предлагащи подобни услуги се увеличава непрекъснато, включително и в България. През следващите години обаче се очаква технологията да навлезе в производствените цехове, на строителните площадки и дори да отлети на други планети, обещавайки много по-гъвкави и евтини възможности за производство на компоненти в малки серии.

Internet of Things

Както вече сме писали в nauka.offnews.bg тази концепция обхваща различни технологии, придаващи „интелигентност“ на предметите около нас. Говорим за свързани домове, автомобили, хладилници, кафеварки, дори чаши, вилици и четки за зъби. Свързването на нещата с глобалната мрежа ни позволява да ги управляваме отдалечено, да ги автоматизираме, оставяйки ги те да вършат определена работа без нашата намеса, … но и да бъдат хакнати и контролирани от непознати. „Днес всеки инженер с нужните умения може да поеме контрол върху всяко свързано „нещо“. Обществото все още си няма представа за невероятните сценарии, до които може да доведе това“ - предупреди от трибуната на Световния икономически форум Андре Куделски, ръководител на Kudelski Group.

Заплахите

на новата индустриална вълна са много - от технологии, излезли от контрол, до такива, хакнати от престъпни и терористични организации. Според основателя на Световния икономически форум Клаус Шваб, „Никога не е имало време, предлагащо едновременно толкова обещания и толкова заплахи.“ Професорът по икономика в Йейл и нобелов лауреат Робърт Шилер пък посочи, че както не можем да чакаме къщата ни да изгори, за да си вземем застраховка, така и трябва да се подготвим за четвъртата индустриална революция, преди да са настъпили сериозни сътресения в обществото ни. Остава въпросът, как може да бъде извършена подготовка за толкова мащабни промени и дали самата тя няма да се превърне в катализатор за осъществяването им.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

09.02 2016 в 14:09

За четвърта индустриална революция - според мен е създаването на истински универсален изкуствен интелект неотстъпващ по възможности на човешкия.

Всички изброени други неща като 3D принтери, нанотехнологии, Internet of Things и т.н. - това са само старничен продукт и определено не могат да се считат за четвърта индустриална революция.