Какво е Augmented reality – технологията зад Pokemon Go

Манията за преследване на виртуални покемони по истинските улици на градовете се дължи на концепцията за добавена реалност, която се опитва да обедини двата свята

Александър Александров Последна промяна на 29 юли 2016 в 08:20 14385 0

Кредит Nintendo

Преди няколко години по улиците на големите градове по света, включително и в България, плъзнаха младежи със странно поведение, които получаваха инструкции от своите смартфони, вървяха загледани в тях и търсеха ... енергийни портали. Те се запознаваха, обединяваха се във фракции, хакваха противниковите портали и защитаваха своите. Всичко това се случваше едновременно по реалните градски улици и площади, както и във виртуалния свят на фантастичната мобилна игра Ingress, създадена от Google. Може би заради тайния и почти конспиративен сюжет обаче тогава обществото така и не забеляза почти нищо.

Само преди около две седмици, в средата на юли всичко това се повтори, само че вместо да търсят портали с футуристичен източник на енергия, играещите младежи просто тръгнаха на лов за ... покемони. Този път целият свят разбра за тях и вече половин месец продължава да следи с интерес всичко, което правят. Двете игри безспорно се отличават по своя сюжет и по степента на известност на техните герои. Те обаче са почти идентични и на практика използват една и съща технология, наречена добавена реалност, която ги прави забавление от качествено нов тип.

Добре дошли в света на augmented reality

или преведено на български език - добавена реалност или разширена реалност. Това е технологична концепция, която свързва реалния и виртуалния свят, позволявайки на екрана на телефона или таблета да виждаме както физическите обекти около нас, така и виртуални. Именно този подход позволява на т.нар. „ловци на покемони“ да откриват анимационните същества на истински градски локации.

Добавената реалност произхожда от идеята за смесването на виртуалната реалност и истинския свят. Като концепция тя далеч не е нова и всъщност съществува от десетилетия. Може би най-популярните й форми на употреба са в телевизионното отразяване на спортни предавания, когато към реалната картина виждаме и различни виртуални елементи – например въображаемата линия на засадата във футболен мач.

Новото

в развитието на augmented reality през последните години е широкото навлизане на смартфоните и таблетите около нас, което позволява почти непрекъснато да имаме в себе си устройства с мощни процесори, видеокамера и качествен екран. Всичко това разширява значително възможностите за използване на технологиите за добавена реалност.

На практика Pokemon Go не е нито първото, нито най-иновативното такова приложение. Има много по-интересни апликации като браузъра за добавена реалност Layar, платформата Metaio, която беше закупена от Apple през миналото лято и приложението iPointer. Нито една от тях обаче не успя да се наложи на пазара, може би защото нямат зад гърба си милионите фенове на Pokemon франчайза. Днес, когато светът малко или много вече е наясно какво представлява добавената реалност, редица ИТ специалисти прогнозират значителен ръст на този тип апликации през следващите години.

Възможните приложения на технологията

са стотици. Тя може да ви покаже една сграда в завършен вид още преди да е построена или да „разположи“ нова холна гарнитура в стаята ви, без реално мебелите да се намират там. С едно насочване на телефона към магазин, заведение или кино ще можете да се информирате за актуалните им предложения, промоции и отстъпки. Ако го насочите към паметник на културата пък ще можете да видите тематично виртуално съдържание, свързано с него.

Добавената реалност може изцяло да преобрази сегменти като рекламата, продажбите, развлеченията, дори образованието, туризма и архитектурата. Представете си например, че се намирате на мястото на древна битка и поглеждайки околните полета и хълмове през екрана на смартфона, виждате разположението на войските, както и самите бойни действия. Друга възможност е да участвате в обществена дискусия за нов архитектурен проект докато се намирате на мястото, където е планирано изграждането му и „виждате“ бъдещата сграда, все едно вече е построена там. Или обратното – минавайки по улиците на вашия град ще можете чрез augmented reality приложение да ги виждате по начина, по който те са изглеждали преди да кажем сто години, запознавайки се с облика им от вече отминали времена.

Според някои фантасти и футуролози ни очаква бъдеще, в което всички ние непрекъснато ще достъпваме около нас десетки различни нива на добавена реалност в зависимост от интересите ни, а нови устройства като дигитални очила и лещи ще ни потапят изцяло в тях. Стига разбира се да преценим, че искаме такова виртуално бъдеще, вместо да си останем стабилно стъпили в реалния свят.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !