Писането на клавиатура с десет пръста не е по-бързо, отколкото с два (видео)

Наука OFFNews Последна промяна на 11 февруари 2016 в 12:55 27638 1

Бързото писане на клавиатура не зависи от това колко от пръстите си използваме, а от позицията на ръцете, твърди ново изследване.

Изучавалите машинопис са обучени да използват десетте си пръста, за да пишат по-бързо, но явно броят им не влияе на скоростта. Експеримент разкрил, че участниците, които били посещавали уроци по машинопис, работели със същата скорост, с която и участници, които използвали общо шест или по-малко пръста за набиране на текст и които сами си били изградили техника за писане.

Екипът, който е от финландския университет "Аалто", наблюдавал 30 участника, които се различавали по възраст и умения за писане на клавиатура. Според екипа тяхното откритие опровергава общоприетото схващане, че трябва да изкараш курс по машинопис, за да превъзхождаш останалите в писането на клавиатура.

"Бяхме учудени да установим, че хора, които са изкарали курс по машинопис, се справяха със сходна скорост и точност спрямо тези, които са се научили да пишат сами и използваха средно само шест пръста", обяснява докторантката Анна Фейт (Anna Feit).

Експериментът се състоял в това учените да наблюдават как пишат хората, които никога не са учили машинопис. Екипът поставил по ставите на пръстите на участниците малки "маркери" под формата на метални топченца. Движението на тези топченца се проследявало от 12 високоскоростни камери, като по този начин се разбирала позицията на пръстите, както и кои от тях се използват.

"Когато попиташ човек кои пръсти използва за писане, той не може да ти обясни точно", разяснява доктор Дарил Уеър (Daryl Weir).

Оптичната система за проследяване установила, че тези, които използвали собствена стратегия за писане, изписвали по 75 думи в минута. Толкова изписвали и тези, които са изучавали машинопис. Данните показали, че броят на пръстите не бил факторът, който определя скоростта на писане, а имало и други фактори.

Тренираните участници, например, са се научили да държат ръцете си в една позиция и да използват един и същ пръст за една и съща буква.

Експериментът разкрил обаче, че повечето участници използвали своята лява и дясна ръка различно. Докато лявата ръка била обичайно, ако не винаги в една и съща позиция, дясната се движела из цялата дясна част на клавиатурата - покривайки по-голям брой копчета.

Според изследователите този начин на писане отразява начинът, по който използваме компютрите - лявата ръка не е много активна, докато дясната едновременно пише на клавиатурата, и когато е нужно управлява мишката.

"Десетопръстната система за писане е разработена за изписване на изречения на пишеща машина", обяснява Анна Фейт.

Изследователите също така регистрирали няколко начина, по които участниците движели ръцете си по време на писането. Четири групи извършвали сходни движения с лявата ръка, а шест групи с дясната. Методите за писане варирали от писане с два пръста до модифицирана десетопръстна система.

Някои от участниците отделили време да използват Caps Lock за изписване на дума с големи букви, вместо Shift. Някои пък натискали бутона за поставяне на интервал и с двата палеца.

Екипът обаче обяснява, че оригиналната десетопръстна система за писане на клавиатура има своите предимства. Едно от тях е, че нетрениралите машинопис гледали много по-често пръстите си, отколкото екрана на компютъра. По този начин те не забелязвали допуснатите грешки веднага и след това им се налагало да отделят повече време за редактиране.

Ако искате да се научите да пишете и с десетте си пръста правилно, можете да използвате тази програма.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12.02 2016 в 09:09

Това изследване е прах в очите и пълна измама!
Защо са ползвали QWERTY клавиатури?!?
QWERTY подредбата е измислена, за да ЗАБАВЯ машинописеца, защото старите машини са се чупили и блокирали от прекомерната скорост с която са успявали да набират на тях!