Правителствата на 29 страни манипулират гражданите си чрез социалните мрежи

Наука OFFNews Последна промяна на 20 юли 2017 в 04:35 11654 4

Computational Propaganda

Според доклад от Оксфордския университет, и авторитарни, и демократични правителства по цял свят използват ботове (виртуални роботи), за да манипулират мнението на потребителите на Facebook, Twitter и други социални мрежи, да разпространяват дезинформация, както и за да дискредитират критиците си, пише Bloomberg.

Изследователите откриха 29 страни, чиито правителства използват социалните мрежи, за да формират благоприятно за себе си обществено мнение в своите страни и чужбина. Според авторите на доклада, онлайн инструменти, които влияят на политиката, се използват главно от авторитарни режими, но и демократичните правителства също се възползват от такива методи.

"В социалните медии се създават пропагандни кампании много по-силни и потенциално по-ефективни, отколкото в миналото - разказва Саманта Брадшоу, водещ автор на доклада и член на изследователския проект Computational Propaganda на Оксфордския университе. - Не мисля, че обикновените хора разбират колко много се възползват правителства от тези инструменти, за да постигнат целите си".

Ботовете - пропагандатори се проявяват по различни начини - добавят коментари към постове във Facebook и Twitter или "атакуват" определени хора. Обикновено журналистите са подложени на преследване от оттормозени правителствените ботове в Мексико и Русия, а отделите по кибер сигурност в Саудитска Арабия създават ботове, които наводняват негативните публикации за режима в Twitter с несвързано с публикацията съдържание и несвързани хаштагове, които водят потребителите далеч от критиците на властите. Чешкото правителство е по-предпазливо и публикува контрафактите под постове, които, според него, са ненадеждни, се казва в доклада.

В Аржентина, Мексико, Филипините, Русия, Турция, Венецуела и други страни, правителствата създават изкуствени профили в социалните мрежи, които разпространяват дезинформация, маскирани като "истински" потребители.

В Русия около 45% от високо активните акаунти в Twitter са ботове, а срещу президента на Тайван Цай Инг-Уен бяха хвърлени хиляди силно координирани - но не и напълно автоматизирани - акаунти от континенталната част, провеждащи китайска пропаганда.

Проучванията показват, че социалните медии станаха международно бойно поле за мръсни политика. В доклада се казва, че в политическите кризи в Тайланд, Турция и в текущата ситуация в Украйна, се забелязва намесата на дигиталната пропаганда.

Computational Propaganda

Брадшоу разказва, че през последните години правителствата проучиха как опозиционни активисти и чужди правителства използват социалните мрежи за разпространение на съобщения, критика на властите или организиране на протести, а сега използват същите методи срещу тях през последните няколко години. Британската армия е формирала например 77-ма бригада през 2015 г. за провеждане на психологически операции чрез социалните мрежи.

"Развитите страни използват същите инструменти и техники както авторитарните режими, - отбелязва тя. - Вероятно, мотивите са различни, но методите са много подобни". 

След изборите в САЩ, Facebook и Twitter са критикувани, че недостатъчно филтрират фалшивите новини и обидното съдържание. От Facebook, макар че не са коментирали непосредствено доклада, са наели повече хора - администратори и си партнират с организации, които проверяват фактите, в опит да си запазят съдържанието си от дезинформация. Говорителят на Twitter Иън Плънкет заяви през юни в пост, че компанията "не трябва да бъде арбитър на истината", но че компанията е предприела стъпки да се справи с ботовете.

Брадшоу отбеляза, че няма лесно решение в търсене на баланс между ползата от споделянето на информация в интернет и проблемите с разпространението на пропаганда. 

"Има много тънка граница между свободата на словото и цензурата", коментира Брадшоу.

В доклада е спомената и България, наред със Съединените щати, Русия, Великобритания и Бахрейн като място, където работят известни екипи производители на ботове и на детектори за ботове.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15914

2

поп Дръвчо

20.07 2017 в 12:50

В България правителството засега няма никаква нужда да манипулира чрез социалните мрежи. То сравнително евтино работи с медиите.

Виж, нема-нема и някоя от здравите сили разгърне бот-кампания.