Президентът сезира Конституционния съд за СЕТА

OFFNews Последна промяна на 18 юли 2017 в 14:00 5062 2

Кредит Pascoe Sabido/Тwitter

Президентът Румен Радев сезира Конституционния съд с искане за задължително тълкуване на разпоредби от Конституцията по повод Всеобхватното икономическо и търговско споразумение между Канада и Европейския съюз и неговите държави членки (СЕТА), съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Като международен договор СЕТА е споразумение със смесен характер и включва въпроси от изключителната компетентност на ЕС, от националната компетентност на държавите членки и от споделената компетентност между ЕС и държавите членки. СЕТА засяга практически всички сфери на обществения живот, което налага гражданите и институциите да имат яснота за естеството на такива споразумения и мястото им в българския конституционен модел. Ратифицирането на такива споразумения, които предопределят развитието на държавата в дългосрочна перспектива, следва да става с максимален консенсус.

Искането на президента е за тълкуване на разпоредбите на Конституцията, свързани с условията за ратифицирането и действието на такива смесени международни договори (чл. 5, ал. 4 и чл. 85, ал. 1, т. 9), участието на Република България в ЕС (чл. 4, ал. 3) и икономическото развитие на държавата (чл. 19 и чл. 20).

Тълкуването на тези разпоредби има важно значение за националната правна система и за участието на Република България в изграждането и развитието на ЕС. То ще допринесе България да се утвърди като предвидим партньор в международните отношения. Разкриването на точния смисъл на конституционните разпоредби ще има значение и в бъдеще при сключването на подобни споразумения, свързани с членството на страната ни в ЕС, се посочва в съобщението.

Изложените съображения мотивират държавния глава да упражни правомощието си и да сезира Конституционния съд като пазител на върховенството на Конституцията.

Президентът неведнъж е заявявал позицията срещу споразумението. „То защитава интересите на корпорациите, но не и правата на работещите. Категорично съм против това“, заяви Радев през октомври 2016 г. в качеството му на кандидат президент. През март Радев обяви, че споразумението противоречи на Конституцията и каза, че България е направила компромис в името на солидарността.

Споразумението беше одобрено окончателно от Европарламента през февруари.

Още като кандидат за президент Радев коментира споразумението с Канада: „Никой не иска децата ни да се хранят с вносно месо с ГМО, заради визи“.

Едно от основните опасения са, че на европейския пазар ще нахлуят генно модифицирани храни. Първо споразумението не отменя законодателството на нито една държава, второ - вносът на храни от Канада е по-малко от 1%. 

И най-важното - няма никакви научно обосновани доказателства, че ГМО-продуктите са в един или друг смисъл заплаха за човека.

Миналата година Националната академия на науките, технологиите и медицината на САЩ публикува доклад относно генетично модифицираните (ГМ) селскостопански култури.

Събраните за 20 години използване на генетично модифицирани култури доказват липсата на големи последици за човешкото здраве и животновъдство. Дългосрочните епидемиологични показатели, изследвани от комисията, показват, че няма увеличение на случаите на рак и други болести. Допълнителна полза е, че зърнените продукти, устойчиви на насекоми, се третират с по-малко инсектициди.

ГМ-култури и от двата вида дават по-високи добиви и съответно, доходи. В редки случаи, добавените гени, както и собствените гени хоризонтално се прехвърлят на съседни растения, но никакви вреди не е са били открити.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!