Националната академия на науките, технологиите и медицината на САЩ публикува доклад относно генетично модифицираните (ГМ) селскостопански култури. Основната идея на доклада е, че продуктите от ГМ културите не само не са вредни, но може и да са полезни за хората.
С доклада, изнасящ резултатите от специално създадена комисия, може да се запознаете тук.
Комисията е изследвала наличната литература по този въпрос, анкетирани са 80 експерта от различни области, анализирани са повече от 900 научни статии и повече от 700 коментара на представители на обществеността. Документът е рецензиран от 26 независими експерта. Всички използвани материали, съставящи основата на доказателства, са поместени на специално създаден сайт.
В доклада се казва, че понастоящем се използват два вида генетично модифицирани култури:
- устойчиви на насекоми (те съдържат гените на бактерията Bacillus Thuringiensis) и
- устойчиви на хербицидите, унищожаващи плевелите.
Повечето от тези модификации се прилагат за соята, царевицата и памука - повече от 90% от тези култури, отглеждани в САЩ, съдържа такива гени за устойчивост.
Събраните за 20 години използване на генетично модифицирани култури доказват липсата на големи последици за човешкото здраве и животновъдство. Дългосрочните епидемиологични показатели, изследвани от комисията, показват, че няма увеличение на случаите на рак и други болести. Допълнителна полза е, че зърнените продукти, устойчиви на насекоми, се третират с по-малко инсектициди.
ГМ-култури и от двата вида дават по-високи добиви и съответно, доходи. В редки случаи, добавените гени, както и собствените гени хоризонтално се прехвърлят на съседни растения, но никакви вреди не е са били открити.
В доклада също така се казва, че правното регулиране на използването на генетично модифицирани култури се различава значително в различните страни, тъй като отразява местните социални, политически, правни и културни различия, които затрудняват международната търговия. Освен това, съвременните технологии размиват разликите между традиционна селекция и генетична модификация. Поради това, комисията препоръчва да се проверяват за безопасност, включително с геномен анализ, не само ГМ-културите, а и всички нови сортове растения.