Сателит изпрати енергия от космоса на Земята за първи път в историята

Ако ще имаме някога слънчева електроцентрала в космоса, ще трябва да можем да предаваме енергия от орбита - нещо, което вече е постигнато

Ваня Милева Последна промяна на 14 февруари 2024 в 11:02 7132 0

Концепцията на Caltech SSP fikes2022caltech: PV-WPT масив преобразува слънчевата енергия в постоянен ток и постоянен ток в RF захранване, което след това се събира на Земята от наземна станция.

Кредит Alex Ayling et al.

Концепцията на Caltech SSP fikes2022caltech: PV-WPT масив преобразува слънчевата енергия в постоянен ток и постоянен ток в RF захранване, което след това се събира на Земята от наземна станция.

Първият експеримент за предаване на енергия към Земята от космоса може да доведе до създаването на космическа слънчева електроцентрала до 10 години, според един от участващите изследователи.

Подобна станция би се възползвала от по-голямото излагане на слънце поради липсата на облаци и атмосфера, както и от възможността да се избегне нощната тъмнина. Въпреки това трудностите при проектирането и изработването на конструкции, които са достатъчно големи, за да бъдат полезни, но достатъчно леки, за да бъдат изстреляни с ракета, правят подобно съоръжение непрактично.

Като стъпка напред Али Хаджимири (Ali Hajimiri) от Калифорнийския технологичен институт и колегите му изстреляха в космоса експеримента Microwave Array Power Transfer LEO Experiment (MAPLE) през януари 2023 г. Два месеца по-късно те успешно изпращат първата енергия на Земята, след което провеждат експеримента в продължение на още осем месеца.

MAPLE се състои от лека матрица от чипове, произвеждащи микровълни, които могат да насочват лъч към определено място, въпреки че все още не могат да генерират тези микровълни от слънчева светлина.

Експериментът за предаване на енергия MAPLE - поглед отвътре. Кредит: Alex Ayling et al.

Екипът установява, че MAPLE може да изпраща 100 миливата енергия в космоса и да фокусира лъча към нови локации. По време на експеримента екипът се опита да изпрати енергия към Земята три пъти, като всеки път получаваше само 1 миливат на земята.

Напълно функционираща система, способна да предава 100 мегавата, достатъчни за захранване на десетки хиляди домове, би трябвало да е с размер около един квадратен километър в сравнение с около 150-те квадратни сантиметра на MAPLE.

"Размерът на системата е с много порядъци по-малък от системата, която би трябвало да се използва за пълноценно приложение, но ключовата част тук е технологията да бъде демонстрирана в космоса", подчертава Хаджимири.

Справка: Wireless Power Transfer in Space using Flexible, Lightweight, Coherent Arrays; н
Alex Ayling, Austin Fikes, Oren S. Mizrahi, Ailec Wu, Raha Riazati, Jesse Brunet, Behrooz Abiri, Florian Bohn, Matan Gal-Katziri, Mohammed Reza M. Hashemi, Sharmila Padmanabhan, Damon Russell, Ali Hajimiri; https://arxiv.org/abs/2401.15267 

Източник: Satellite beamed power from space to Earth for the first time ever, New Scientist

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !