Защо след преинсталация Windows 10 се обновява много по-бързо

Наука OFFNews Последна промяна на 19 януари 2016 в 17:40 2654 0

След преинсталация Windows 10 се обновява значително по-бързо, отколкото по-старите версии, съобщава онлайн-изданието SuperSite for Windows.

Всеки, на когото се е налагало да преинсталира Windows, след това се е сблъсквал със стотици обновявания, които отнемат часове да се инсталират.

По думите на Ричард Хей (Richard Hay), който е автор на текста в изданието, на виртуална машина с Windows 7, който за последно е обновяван през юли 2015 г., е трябвало да се инсталират над 50 обновявания. На друга с Windows 8.1, който не е имал никакви обновявания, пък са чакали над 170. За Windows 10, който бил много стара версия, имало само едно обновяване.

Именно това е тайната на бързото обновяване на Windows 10 и е следствие от новия модел на Microsoft "Windows as a Service" ("Windows като услуга"). Докато Windows 7 и 8.1, както и всички по-стари версии на операционната система, получават абсолютно всички обновявания, които са били издадени от компанията до определена дата, то Windows 10 редовно получава кумулативни обновявания (cumulative updates).

С какво помага това?

Поредицата от стотици малки обновявания отнема значително време да се изтегли и след това още значително време да се инсталира. Освен това, тъй като някои обновявания изискват преди тях да има инсталирани други, то компютърът трябва да се рестартира няколко пъти и да инсталира нови обновявания след това, докато операционната система стане напълно актуална.

Кумулативните обновявания от друга страна представляват събирателни, обобщени актуализации, които отстраняват всички проблеми на системата, открити по-рано и отстранени чрез самостоятелни (малки) обновявания. Основните предимства на кумулативните обновявания са две - съдържат поправки за минали критично важни проблеми и осигуряват комплексност на кода (т.е. те са разработени още по-внимателно от моментните обновявания, така че да не доведат до срив на системата или нови проблеми).

Като отрицателни качества на кумулативните актуализации може да се разглежда това, че те не отстраняват най-новите проблеми със сигурността или стабилността на Windows, както и това, че се издават по строго определен график и ако искаме кумулативно обновяване за новооткрити проблеми, ще ни се наложи или да чакаме, или да инсталираме нормални обновявания.

За цялостно и бързо обновяване на операционната система след преинсталация обаче те са най-доброто решение.

Друга причина актуализациите на Windows 10 (кумулативни и нормални) да се инсталират значително по-бързо, отколкото на старите версии, е и тази, че в Windows 10 вече работи p2p-модел за тяхното разпространение - от компютъра на всеки потребител, инсталирал дадено обновяване, се изпраща по малко трафик към компютрите на останалите потребители с Windows 10, които все още го нямат. Така всеки помага на всеки, за да се ускори процесът по обновяване.

Разбира се, потребителите на ограничен мобилен интернет имат възможност да изключат p2p-споделянето на актуализации.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !