Антарктида чупи рекорд с 35° C над средната за този месец

И на двата полюса екстремни температури. Най-студеното място в света е с рекордна гореща вълна

Ваня Милева Последна промяна на 20 март 2022 в 08:14 14662 1

Кредит: The Weather Network

Полюсите на Земята са подложени на едновременна невероятна екстремна топлина, като части от Антарктида са с около 40 градуса по Целзий по-топли от средното, а районите на Арктика с повече от 30 градуса по Целзий по-топли от средното.

Метеорологичните станции в Антарктида разбиха рекордите в петък, когато в региона наближава есента. Станцията "Конкордия" (Concordia), която е на височината над 3200 метра, отчита -12.2 градуса по Целзий, което е около 36.5 градуса по-топло от средното (-48.7° C), докато в още по-високата станция Восток температурата е -17.7° C при средна -53° C (разлика от 32.3° C), което бие рекорда си за всички времена с около 15 градуса по Целзий.

Крайбрежната база Terra Nova отчита температура над нулата от 7° C.

Трудно е да си представим такава температурна аномалия от 36 градуса. Само за секунда си представете, че в София се регистрира температура сега от около 40° C. 

Най-екстремно покачване бележи известната антарктическа станция, Восток, с нейните меки -17.7° C, което е в рязък контраст с миналата зима, където периодът април-октомври бе най-студеният в историята със статичестическа медиана от -62.9° С, което е разлика от около 45° С.

Тази новина изненадва сътрудниците в Националния център за данни за сняг и лед (NSIDC) в Боулдър, Колорадо, които изследват Арктика, където бе с 50 градуса по-топло от средното и области около Северния полюс се приближават или в точката на топене, която е наистина необичайно за средата на март, разказва глациологът от центъра Уолт Майер (Walt Meier).

„Това са противоположни сезони. Северният и Южният полюс не се е наблюдавало досега да се топят едновременно", коментира Майер пред Асошиейтед прес в петък вечерта. "Това определено е необичайно явление."

„Това е доста впечатляващо“, добавя Майер.

„Не е добър знак, когато видите, че се случват такива неща“, отбелязва метеорологът от Университета на Уисконсин Матю Лазара (Matthew Lazzara).

Лазара следи температурите в купола C-ii на Източна Антарктида и регистрира -10° C в петък, където нормата е -43° C: „Това е температура, която трябва да бъде през януари, а не през март. През януари е лято там. Това е драматично."

Експертите смятат, че не е ясно дали рекордната топлина наистина е част от изменението на климата

Изследователите твърдят, че случилото се в Антарктида вероятно е просто случайно метеорологично събитие, а не знак за изменението на климата. Но ако това се случи отново или многократно, тогава може да е нещо, което е притеснително и част от глобалното затопляне, смята изследователите.

Антарктическият континент като цяло в петък е бил с около 4.8° C по-топъл от базовата температура между 1979 и 2000 г., според климатичния реанализатор на Университета в Мейн, базиран на метеорологичните модели на Националната океанска атмосферна администрация на САЩ. Това затопляне над вече затоплена средна стойност е необичайно.

В същото време в петък Арктика като цяло е с 3.3° C по-топла от средното за 1979-2000 г.

За сравнение, светът като цяло е бил само с 0.6° C над средната температурата за 1979-2000 г. В световен мащаб средната стойност от 1979 до 2000 г. е с около 0.3° C по-топла от средната за 20-ти век.

Това, което прави затоплянето на Антарктика наистина странно, е, че южният континент - с изключение на неговия уязвим полуостров, който се затопля бързо и губи бързо лед - не се затопля много, особено в сравнение с останалата част на земното кълбо, подертава Майер.

Антарктида наистина поставя рекорд за най-малко летен морски лед - рекордите датират от 1979 г. - като се свива до 1,9 милиона квадратни километра в края на февруари, съобщава NSIDC.

Това, което вероятно се е случило, е "голяма атмосферна река" с топъл и влажен въздух от Тихия океан на юг, обяснява Майер.

А в Арктика, която се затопля два до три пъти по-бързо от останалата част на земното кълбо и се счита за уязвима към изменението на климата, топъл атлантически въздух идва на север от бреговете на Гренландия.

Топлинният купол на Антарктида е по-екстремен от безпрецедентното събитие в Британска Колумбия през юни 2021 г. Топлинният купол на Британска Колумбия достигна 25 градуса над нормалното, където някои станции счупиха температурните рекорди за всички времена с близо шест градуса.

Възможността тези рекорди в Антарктида да бъдат повторени през втората половина на март е нулева. Континентът бързо потъва в студения сезон. По това време на годината има само около 30 минути дневна светлина на денонощие.

Слиният поток с ниско атмосферно налягане докарва топлината до сушата на ледения щит, в същото време свързаната с него атмосферна река позволява на повече влага да достигне континента, което води до рязко повишаване на температурите. Така в обичайно сухият арктически климат се натрупва повече влага над ледената покривка, позволявайки на топлината да се насочи към повърхността.

Източници:

Both of the planet's poles experience extreme heat, and Antarctica breaks records, NPR, The Associated Press

Coldest place in the world sees record-breaking heat wave
Tyler Hamilton, The Weather Network

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

610

1

Kиро Ванкувара

21.03 2022 в 12:37

Защо никой не говори за страничният ефект от Фотоволтаиците..?