Има само един вид енергия, която може да спаси нашата планета, според експерти

НаукаOFFNews Последна промяна на 16 януари 2019 в 00:00 12833 1

Кредит CC0 Public Domain

Светът трябва да преосмисли плана си за справяне с изменението на климата.

Това твърдят политологът Джошуа С. Голдщайн (Joshua S. Goldstein) и енергетикът инженер Стафан Кювест (Staffan A. Qvist). В петък The Wall Street Journal публикува есе, в което дуото твърди, че не можем да се справим с глобалния климатичен проблем толкова бързо, колкото е необходимо, използвайки само възобновяеми източници като слънчева и вятърна енергия.

Имаме на разположение по-ефективен начин да избегнем климатичната катастрофа и според тези експерти той се фокусира върху много повече ядрена енергия.

Дори ако всяка нация внедри възобновяеми енергийни източници със същата скорост като Германия, световен лидер в тази област, бихме достигнали само една пета от глобалната цел за чиста електроенергия.

По този начин ще са необходими 150 години, за да се декарбонизира планетата напълно, според Голдщайн и Кювест, а повечето учени смятат, че имаме само около три десетилетия, преди да достигнем точката, след която няма връщане.

И дори ако можем да въведем вятърната и слънчевата енергия по-бързо, те са непостоянни източници на енергия, които изискват големи участъци земя.

"Това, от което светът се нуждае, е некарбонен източник на електроенергия, който може да бъде увеличен до голям мащаб много бързо и да осигури надеждно денонощно енергия, независимо от метеорологичните условия - всичко това без да се разширява общата площ, предназначена за производство на електричество", пишат Голдщайн и Кювест.

"Ядрената енергия отговаря на всички тези изисквания".

Според Голдщайн и Кювест, необоснованите страхове от ядрената енергия попречиха на нейното развитие. Хората свързват ядрената енергия с аварията в Чернобил и радиоактивните отпадъци.

Но броят на загиналите вследствие на аварията в Чернобил, която е единствената ядрена авария, взела жертви, за последните 60 години, бледнее в сравнение с броя на починалите вследствие на други неядрени промишлени аварии.

Количеството на отпадъците, произведени от ядрената енергия, също е много по-малко от количеството на също така токсичните отпадъци, произвеждани от въглища и други горива.

"През целия си живот един американец, използващ атомна енергия, ще произведе количество дълготрайни отпадъци, които се побират в кен сода", твърдят двамата експерти.

В крайна сметка трябва да дестигматизираме ядрената енергия и да я включим в усилията за бързо и мащабно предотвратяване на климатичната катастрофа.

Според Голдщайн и Кювест: "Това е единствената стратегия, която има смисъл"

***

Тази статия първоначално е публикувана от Futurism. Прочетете оригиналната статия.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12407

1

Bad Horse

16.01 2019 в 11:36

Ториум реактор: https://www.youtube.com/watch?v=azJGB4LHZMs
Бърка в г*за на всички лобита:
- въгле-нефто-газеняците - шейхове, аятоласи, путиновци и мадуровци
- зелените-отвън-червени-отвътре - климат-религията остава на празни ясли
- ядреното лоби (!) - сегашните им технологии стават остарели, радикално ново решение е Тория
- китайските другари - монопола им над редките земни елементи ще умре, когато главната пречка да се добиват в нормалните държави изчезне.
Някой трябва да събере Бил Гейтс, Доналд Тръмп и Кърк Соренсен в една стая за 30 минути и ще ускорим прогреса на тази технология с 20 години! Но и така е неизбежна.