Росатом към Грийнпийс: Отношението ви към атомната енергетика е ненаучно (видео)

Първата плаваща атомна електроцентрала в света отплава от Санкт Петербург за далечния изток

НаукаOFFNews Последна промяна на 30 април 2018 в 16:07 8491 1

Първият плаващ ядрен реактор в света се отправи на първото си пътуване от Русия към Арктика далеч на изток.

Плаващата АЕЦ "Академик Ломоносов" потегли от пристанище Санкт-Петербург, където беше построена и оборудвана с два ядрени реактора.

21 500-тонният кораб ще бъде изтеглен през Балтийско море към Мурманск, където ще зареден с ядрено гориво.

Оттам ще продължи към Чукотка за пристанищния град Певек, Според „Росенергоатом" от 2020 година първата в света ПАТЕЦ (плаваща атомна електроцентрала) ще започне да снабдява с енергия областта, след като тамошният реактор приключи работа през 2019.

Реакторите ще произвеждат до 70 мегавата електроенергия и ще осигуряват с енергия град с население повече от 200 хиляди души.

Проектът е оспорван за потенциалното му въздействие върху околната среда, като "Грийнпийс" го нарича "плаващ Чернобил" и "ядрен Титаник".

"Ядрените реактори, които обикалят Арктическия океан, ще представляват шокиращо очевидна заплаха за крехката околна среда, която вече е под огромен натиск от изменението на климата", заяви ядреният експерт Ян Хавъркамп (Jan Haverkamp).

"Плоскодънният корпус и липсата на самостоятелен двигател на плаващата атомна електроцентрала я прави особено уязвима за цунами и циклони".

Собственикът на кораба обаче, Росатом, отвърна обвинявайки Грийнпийс, че няма доказателства, които да подкрепят претенциите му.

"Грийнпийс не представи никакви смислени научни доказателства за рискове или недостатъци на конструкцията, която се основава на многократно изпитана технология с безупречна история", заявиха от Росатом.

"Тяхното отношение към ядрената енергия е широко критикувано от независими учени като явно предубедено и ненаучно".

"ПАТЕЦ притежава най-модерните системи за безопасност и сигурност и се очаква да бъде една от най-сигурните ядрени инсталации в света".

Русия има планирани поне още седем плаващи ядрени реактора и Китай работи за изграждането на собствен през 2020 г.

Други страни като Алжир, Индонезия, Малайзия и Аржентина проявяват интерес към наемането на плаващи атомни централи.

Те се считат за много ефективни за производство на електроенергия в отдалечени райони и могат да бъдат премествани, ако не са необходими, или да бъдат използвани за захранване на инсталации за обезсоляване.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!