Какво носи мъглата със себе си

Наука OFFNews Последна промяна на 28 декември 2015 в 13:00 13325 0

Въздухът в голяма част от страната в последните две седмици е мръсен и с наднормено съдържание на фини прахови частици, показва справка от системата за контрол на екоминистерството. На места нормата е превишена до 3 пъти. Конкретно за София замърсяването е 1,79 пъти над нормата. Най-лошо е положението в Благоевград (повече от 3,14 пъти над нормата) и в Перник.

Какво точно е обаче мъглата и опасна ли е за здравето?

Най-общо мъглата е кондезирала вода във вид на микроскопични капки. При температура под 0 °С те вече се превръщат в миниатюрни ледени кристали. Мъглата винаги се образува в приземния въздушен слой, затова може да се каже и че тя е облак, който просто започва от земната повърхност. Този облак намалява видимостта под километър.

Конкретно в София мъглите се получават заради това, че градът се намира в котловина и е оградена отвсякъде с планинските дялове от Стара планина и планините Вискяр, Люлин, Витоша и други по-високи от нея релефни форми.

Освен това мъглата в София се образува и по още една причина - това е голям град. Над големите градове и индустриални центрове се образуват т.нар. "градски мъгли" вследствие на изобилието на активни кондензационни ядра и допълнително количество водна пара, продукт от изгарянето на различни горива и от множество производства. Най-интензивните и вредни мъгли от този род се наричат смог.

Защо мъглата е вредна?

На първо място са застрашени хората, предразположени към синузити, хреми и т.н. дихателни заболявания. Рискът се крие в това, че мъглата се разстила до нивото, на което дишаме. Около водните капчици на мъглата се събират други твърди прахообразни частици, а също вируси и бактерии, които вдишваме.

"Към тези водни капчици и газове се прибавят вирусите, които изкашляме. Който мине след нас, започва да диша тази мъгла. Тя прониква в горните дихателни пътища и навлизат вируси и бактерии. В тези капчици се съдържат и отрови, и химически вещества. Те поразяват лигавицата и астматиците получават астматични пристъпи", гласи обяснението на проф. д-р Камен Плочев, началник на Клиниката по инфекциозни болести във Военномедицинска академия. "Мъглата се отразява по-тежко на пушачите, защото пушачът няма защитна лигавица. Тя е унищожена и дори не му трябват прахообразните частици на тези водни капки за вредно влияние, просто вирусите и бактериите влизат у пушача като през отворена врата", допълва той пред Фокус.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !