Кога ще е следващото земетресение? 53 града вече знаят

Наука OFFNews Последна промяна на 30 май 2017 в 01:09 11233 0

Земята под краката ни може да започне да се клати без никакво предупреждение всеки един момент.

Земетресенията до този момент са почти невъзможни за предсказване, но нова техника, взета назаем от икономиката, може да помогне за изчисляване на това колко голям е рискът от нов голям трус.

Сеизмичен наукастинг (nowcasting - непосредствена прогноза), както се нарича тази техника, изчислява текущия риск от голямо земетресение в конкретен район, на базата на вече случили се по-малки трусове, съобщава New scientist.

Наукастингът дава моментна картина, докато прогнозите са насочени в бъдещето. Методът е подобен на този в икономиката или индустрията, при който се оценяват най-новите непостоянни данни за наличие на задаващ се спад.

Джон Ръндъл (John Rundle) от Университета на Калифорния Дейвис и колегите му използват тази техника върху данни от каталога със земетресения на Американската геоложка агенция (US Geological Survey), за да изчислят "земетръсния резултат" в 53 големи градове по света.

"Ако има висок земетръсен резултат и започнат да се наблюдават множество малки трусове, това трябва да е обезпокояващо. Натрупват се вероятности", обяснява Ръндъл, който представи резултатите от работата на екипа си по време на научна конференция в Чиба, Япония, на 22 май. Резултатите са публикувани и в изданието Earth and Space Science.

Разлом лежи под залива Сан Франциско; Снимка: USGS/ESA

Геологическите разломи на периферията на тектоничните плочи могат бързо да се развият и учените работят върху допускането, че земетресенията се случват около неравни цикли. Те също така приемат, че някои модели са регулярни, със среден брой малки земетресения, поразяващи региона между по-редки мащабни трусове. Това позволява на учените да разберат на какъв етап от цикъла е даден град като се изчисли колко на брой малки земетресения са се случили от последния мащабен трус.

С всяко малко земетресение се натрупва напрежение и натиск (става дума за трус с магнитуд между 3,0 и 6,5). Когато се натрупа много голям натиск може да се появи мащабен трус над 6,5 по Рихтер.

Всеки район има своите специфики. Разломът Сан Андреас в залива Сан Франциско, например, може да издържи по-малко обикновени земетресения, отколкото разломът под Токио.

Моделите на земетресенията могат да бъдат регулярни като определен брой обикновено се случват между две разрушителни големи земетресения. Калифорния (на снимката) е на 77,5% от пътя на настоящия си цикъл, което означава, че голямо земетресение е на път да се случи през следващите години, предупреждават учените. Лос Анджелис е ограден с кръг.

Екипът на Ръндъл събира данни за район със 100-километров радиус около големите населени места, които се увеличават с всяко ново малко земетресение. По техни данни Калифорния е на половината път от своя цикъл до следващото мощно земетресение с магнитуд от над 6,5 по Рихтер. Последното такова е било през 1994 г.

Град Давао във Филипините е бил с най-голям резултат в списъка на Ръндъл докато наскоро мащабно земетресение в морето не го снижава до дъното на класацията. Най-разтревожени трябва да бъдат жителите на Токио, защото градът е на 90% от пътя на своя цикъл.

"Тези цифри биха били най-полезни за сеизмично активни райони с добре развити разломи", обяснява Ренате Хартог (Renate Hartog), сеизмолог от Pacific Northwest Seismic Network в Университета на Вашингтон. Тя отбелязва, че резултатите зависят от размера на районите, които са много по-големи от градовете, които обграждат, и не отразяват сложността на системата на разломите, която може да лежи под тях. 

Ръндъл се съгласява с това, но се аргументира, че системата на неговия екип е по-скоро емпирична, отколкото такава, която да е съставена от сложни модели, и само описва настоящото състояние. Никой не може да предскаже кога ще бъде следващото голямо земетресение, както и кога ще е следващият финансов срив. Но Ръндъл смята, че можем да определим кога сме в предверието на опасността, дори и да не знаем кога точно ще го преминем.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !