Метеорит напуска Земята и се приземява обратно след хиляди години пътешествия в орбита

Повечето от метеоритите, открити на Земята, произхождат от астероиди, но някои идват от други тела като Марс и Луната. Сега изследователите твърдят, че са открили нов вид - камък, произхождащ от Земята, който е отишъл в Космоса и се е върнал обратно

Ваня Милева Последна промяна на 12 юли 2023 в 00:01 4349 0

Метеоритът NWA 13188 изглежда е пътувал до космоса и се е върнал обратно

Кредит سوق شمال إفريقيا للنيازك _ NWA meteorite market

Метеоритът NWA 13188 изглежда е пътувал до космоса и се е върнал обратно

Метеорит, открит в пустинята Сахара в Мароко, може би има произход от Земята, преди да бъде изхвърлен в космоса и да се върне от орбита хиляди години по-късно. Ако това се потвърди, този космически камък-бумеранг ще бъде първият по рода си.

Почти всички открити метеорити произхождат от астероиди, но малка част от тях са от планетарни тела, като Марс и Луната. Те произхождат от силни удари, които изхвърлят отломки в космоса, преди по-късно да паднат на Земята. Астрономите са доказали, че отломки от подобни удари на Земята също може да са паднали обратно на родната си планета, но все още не бе намерен убедителен образец.

Сега Жером Гатасека (Jérôme Gattacceca) от Френския национален център за научни изследвания и колегите му смятат, че може би са открили 600-грамов метеорит от Земята. Камъкът, наречен NWA 13188, има същия химичен състав като вулканичните скали от нашата планета. Освен това има тънък слой разтопена кора, което съответства на удар, и съдържа изотопи на елементи, които се образуват само когато обектът е бил бомбардиран с космически лъчи.

"Това е метеорит от Земята, който е прекарал известно време в космоса - между 2000 и няколко десетки хиляди години", разказва Гатачека на конференцията по геохимия "Голдшмит" в Лион, Франция, на 11 юли.

Първоначално NWA 13188 е намерен в пустинята Сахара от бедуински групи, които претърсват пейзажа за потенциални метеорити и по-късно ги продават, така че точното му местоположение не е известно. През 2021 г. той е сертифициран като метеорит от Метеоритното общество, но е класифициран като "негрупиран", тъй като произходът му не може да бъде определен.

Когато Гатачека и екипът му изследват камъка, те установяват, че той има сходен химичен състав със скалите на Земята, като например същите характеристики на кислородните изотопи, както и геоложки структури, направени на границата между тектоничните плочи, каквито има само Земята, защото на другите планети няма тектоника на плочите.

След това те търсят доказателства за облъчване от космически лъчи, които произвеждат елементи като берилий-3 и хелий-10 в астероидите. Нивата на тези елементи са по-ниски, отколкото в други метеорити, но все пак са значително по-високи от всички материали, открити на Земята. Това предполага, че NWA 13188 е прекарал кратък период извън магнитното поле на Земята, от няколко хиляди до 100 000 години, отбелязва Гатачека.

Но не всички са на това мнение.

"Когато изказвате необикновени хипотези, се нуждаете от необикновени доказателства, които да ги подкрепят. Аз все още не съм убеден в това", коментира Филип Клейз (Philippe Claeys) от Свободния университет в Брюксел (VUB), Белгия.

Липсата на известен кратер от удара, който според Гатачека би трябвало да е широк около 20 км, е голям недостатък на идеята, отбелязва Клейз.

"Ако имаше толкова млад кратер, би имало ударна стопилка, която все още е "гореща и димяща" - би било наистина трудно да се пропусне."

Сега Гатачека и екипът му се опитват да определят по-точно възрастта на метеорита, използвайки аргоново и въглеродно датиране, което ще им помогне да ограничат потенциалния източник.

Съществува и въпросът дали обектът изобщо може да се нарече метеорит, ако идва от Земята и обикаля само за сравнително кратко време.

Има много други скали, които достигат високо в земната атмосфера в резултат на процеси като вулканични изригвания, уточнява Степан Черноножкин (Stepan Chernonozhkin) от Университета в Леобен, Австрия. "Ако определите един земен метеорит, вие разтягате определението за метеорит".

Източник: Meteorite left Earth then landed back down after round trip to space, New Scientist

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !