На 6 юни 1912 г. в Аляска изригва вулканът Новарупта

Ваня Милева Последна промяна на 06 юни 2022 в 00:00 7044 0

Кредит Wikimedia Commons

На 6 юни 1912 г. в района на вулкана Катмай започва изригване, което води до образуването на "Долината на десетте хиляди дима" (Valley of Ten Thousand Smokes) - долина от около 100 км² в южна Аляска - и на нов вулкан, наречен Новарупта („Ново изригване“).

Карта на вулканите в Аляска. Кредит: Wikimedia Commons

Това е едно от трите изригвания на 20-ти век, на което е определена оценка на вулканично изригване 6 по скалата на вулканичните изригвания.

В рамките на 60 часа в атмосферата са изхвърлени 29 кубически километра вулканични материали, от които 11 км3 пепел. Колоната от пепел се издигна на 20 км. Звуковата вълна след експлозията достигна Атланта и Сейнт Луис, на 1200 км от изригването.

Вулканите Катмай (с голямо кратерно езеро), Тридент (в средата) и Новарупта (вляво). Кредит: Wikimedia Commons

Близкият остров Кадиак е покрит със слой пепел с дебелина 30 сантиметра, а интензивните киселинни дъждове, падащи на разстояние от 600 километра, разяждат дрехите на хората във Ванкувър.

Долината на десетте хиляди пушека. Кредит: Wikimedia Commons

Първоначално изригването е приписано на планината Катмай, намираща се на 10 км, но по-късно е установено, че новият вулкан е извадил от него магма през подземни пукнатини, в резултат на което връхът Катмай се е срутил. Новарупта е унищожава околните блата, снежни полета и реки, като ги заравя под слой гореща пепел с дебелина 215 метра

Вулканът се намира в основата на полуостров Аляска, геоложки принадлежи към Алеутския хребет. На територията през 1980 г. се формира Национален парк Катмай

Влиянието върху околната среда не се прекратява със спиране на изригването. След него се зараждат различни по размер лахари – бързотечаща смес от вода, кал и скални отломки. Най-големите се появяват няколко години след самата ерупция. Огромен лахар с ширина 10 km прегражда река Катмай в района на каньона и тя остава блокирана от големия обем отломки в продължение на три години. Тогава, след интензивно снеготопене, водата е отприщена и предизвиква голямо наводнение. Село Катмай е унищожено напълно, голям брой дървета са изкоренени и повлечени надолу. Обемът на водата е толкова голям, че дълбочината ѝ в наводнения район стига до 3 метра. Кредит: Wikimedia Commons

Каква е връзката с този катаклизъм с науката?

По време на подготовката за лунната експедиция американските астронавти използват околността на вулкана, за да отработят процедурата за кацане на Луната.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !