Най-силните мълнии в света не са през лятото, а от ноември до февруари

Ваня Милева Последна промяна на 10 септември 2019 в 10:44 3968 0

Кредит NASA

Светкавиците, които разкъсват небето, са обичайни за летните бури по целия свят - това е сезонът, когато се случват най-много мълнии.

Според ново деветгодишно проучване, най-мощните мълнии, т.нар. „свръхмълнии“, най-често падат от ноември до февруари, т.е. през зимата в Северното полукълбо.

Тези редки редки събития, които са 1000 пъти по-силни от обичайните гръмотевични удари, падат далеч по-често над океана, отколкото пад сушата.

Резултатите са публикувани в списание Geophysical Research: Atmospheres.

За да разберат къде и кога се появяват тези свръхмълнии, изследователите използват мрежа от приблизително 100 мълниезащитни станции на шест континента. Станциите могат да регистрират радиовълните, произведени от мълниите, в нискочестотния обхват от 3 до 30 килохерца. От 2010 г. до 2018 г. екипът регистрира 2 милиарда гръмотевични удара.

За да разберат дали една мълния е „свръх“, изследователите сравняват времето, нужно за радиовълните от дадена мълния да достигне три или повече станции. Това им позволява да триагулират местоположението и силата на мълнията - когато силата на разряда е над 1 милион джаула, това означава, че е ударът е от „свръхмълния“.

Далеч от аромата на озона и грохота на гръмотевиците изследователите регистрират 8000 свръхмълнии. Повечето са се случили между ноември и февруари и най-много са ударите в океана - което е изненадващо, защото около 90% от всички мълнии удрят сушата. Свръхмълниите се струпват над Средиземно море, североизточния Атлантически океан и в Андите.

Учените все още не са сигурни какво причинява свръхмълниите, които представляват по-малко от една хилядна от всички глобални удари. Възможно е причината да се крие във честотата, с която падат - най-много свръхмълнии, регистрирани някога, са били в края на 2013 г., следвани плътно от 2014 г. Засега изследователите търсят обяснение в слънчевите петна и космическите лъчи. 

Справка: R.H. Holzworth, M.P. McCarthy, J.B. Brundell, A.R. Jacobson, C.J. Rodger. Global Distribution of Superbolts. Journal of Geophysical Research: Atmospheres, 2019; DOI: 10.1029/2019JD030975

Източник: The world’s strongest lightning hits—not in summer—but from November to February, Science magazine

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !