Ексклузивно Астронавтът Майкъл Лопес-Алегрия с лекция във Физическия факултет

Най-старите ледници в света са открити под златните залежи в Южна Африка

Открити са под най-големите залежи на злато в света

Ваня Милева Последна промяна на 14 юли 2023 в 11:47 4007 0

Някога територията на днешна Южна Африка може да е била много по-близо до Южния полюс.

Кредит Rawpixel

Някога територията на днешна Южна Африка може да е била много по-близо до Южния полюс.

Първите доказателства за най-старите открити ледници в света са открити в златните находища в Южна Африка. Изключително добре запазени ледникови отлагания лежат под най-големите златни залежи в света, предоставяйки убедителни доказателства за условията на околната среда на ранната Земя.

Въпреки че конкретните условия на Земята през този период все още са слабо изяснени, тези ледникови останки на възраст 2,9 милиарда години биха могли да дадат доказателства за редица теории, свързани с условията през този период.

"Възможно е този район да е бил близо до полюсите. Друга възможност е цялата Земя да се е намирала в периода на "снежната топка Земя", когато ниските атмосферни концентрации на CO2 и CH4 са довели до "обратен парников ефект", причинявайки замръзване на голяма част от планетата", коментира в изявление професор Аксел Хофман (A. Hofmann), съавтор на изследването.

"Учените смятат, че това може да се е случило на няколко пъти в по-близкото минало. Ако това е така, това ще бъде най-ранният регистриран период на глобално застудяване. И двете възможности са интересни от научна гледна точка."

Някога територията на днешна Южна Африка може да е била много по-близо до Южния полюс. Кредит: University of Texas Institute of Geophysics.

Наред с физическите доказателства за фосилизираните ледникови морени - отломки, оставени от ледниците - екипът анализира и концентрацията на кислородни изотопи в древните скали, за да определи климатичните условия по времето, когато са били отложени.

"Разгледахме относителните количества на три кислородни изотопа - 16O, 17O и 18O. Всички те са видове кислород, но имат малко по-различно тегло. Установихме, че тези скали имат много малки количества 18O и много големи количества 17O, което показва, че са се образували при вледеняващи температури", обяснява съавторът на изследването професор Иля Биндеман (I.N. Bindeman). "Ако съчетаем това геохимично доказателство с доказателствата за морени, това означава, че става дума за ледници - най-старите ледници, открити досега на Земята."

Значението на местоположението на находката, под най-големите седиментни златни залежи на Земята, също може да предизвика по-нататъшни изследвания, обяснява Хофман. "Възможно е промяната от ледникови към парникови условия да е спомогнала за образуването на тези златни залежи, но това трябва да бъде потвърдено и изисква допълнителна работа."

Използването на тройния кислороден изотопен анализ по този начин може да добави нови възможности за намиране на доказателства за ранното заледяване на Земята, като находки като тази биха могли да внесат нови насоки за въпроси и изследвания на земния климат в миналото.

Справка: Earth’s first glaciation at 2.9 Ga revealed by triple oxygen isotopes; A. Hofmann, I.N. Bindeman;
Geochemical Perspectives Letters v26; Published 13 June 2023; https://doi.org/10.7185/geochemlet.2319 

Източник: World’s Oldest Glaciers Discovered Sitting Under South Africa’s Gold Fields,  IFLScience

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !