Антарктическият леден щит е бил поне с 35 метра по-тънък през последните няколко хиляди години

Ваня Милева Последна промяна на 02 юни 2023 в 00:01 7489 0

Скални сондажни проби от Туейтс за лабораторен анализ

Кредит Keir Nichols (Imperial College London)

Скални сондажни проби от Туейтс за лабораторен анализ

Леденият щит на Западна Антарктида намалява, като много ледници в региона се отдръпват и топят с тревожна скорост. Според ново изследване, публикувано  в The Cryosphere, обаче не винаги е било така.

Международен екип учени открива, че ледената покривка в близост до ледника Туейтс е била по-тънка през последните няколко хиляди години, отколкото е днес. Това неочаквано откритие показва, че ледниците в региона са били в състояние да се възстановят след предишно смаляване.

Повишаването на морското равнище вече излага на риск от наводнения милиони хора в ниско разположените крайбрежни общности по света. Приносът на топящия се антарктически лед понастоящем е най-големият източник на несигурност в прогнозите за това колко и колко бързо ще се повиши морското равнище през следващите десетилетия и векове. Заедно с непосредствения си съсед ледникът Туейтс понастоящем доминира в приноса на Антарктида за повишаване на морското равнище.

За да разберат как този важен ледник ще реагира на климатичните промени, които се очакват през следващото столетие, учените трябва да знаят как се държи той при широк спектър от климатични условия и за дълъг период от време. Тъй като спътниковите наблюдения се отнасят само до няколко десетилетия назад във времето, за да се намери тази информация, трябва да се потърси информация в геоложките записи.

"Като изучаваме историята на ледници като Туейтс, можем да получим ценна представа за това как може да се развие леденият щит на Антарктида в бъдеще. Записите за промените в ледниковия щит от скалите, които понастоящем са изложени над повърхността на ледниковия щит, приключват преди около 5000 години, така че за да разберем какво се е случило оттогава, трябва да проучим скалите, които понастоящем са погребани под ледниковия щит", отбелязва Джонатан Адамс (Jonathan Adams), съавтор и докторант в BAS

С помощта на свредла, специално проектирани да прорязват както леда, така и лежащата под него скала, екипът извлича скални проби от дълбоко под ледената покривка до ледника Туейтс. След това измерват в тези скални проби специфични атоми, които се образуват, когато скалите са изложени на повърхността на Земята на радиация, идваща от космоса. Ако ледът покрие тези скали, тези специфични атоми вече не се образуват. Следователно наличието им може да разкрие периоди в миналото, когато ледената покривка е била по-малка от сегашната.

"Атомите, които измервахме, съществуват в съвсем малки количества в тези скали, така че стигахме до самия предел на възможното в момента и нямаше никаква гаранция, че това ще се получи. Развълнувани сме, че това е първото изследване, което разкрива скорошната история на ледена покривка, използвайки скали, събрани непосредствено под нея", разказва Киър Никълс (Keir Nichols), ледников геолог от Имперския колеж в Лондон и водещ автор на изследването

Екипът открива, че събраните от тях скали не винаги са били покрити с лед. Измерванията им показват, че през последните 5000 години ледът в близост до ледника Туейтс е бил поне с 35 метра по-тънък, отколкото е сега. Освен това моделите им показват, че за нарастването му оттогава насам, което прави ледената покривка с размерите, които има днес, са били нужни поне 3 000 години.

Това откритие разкрива, че отдръпването на ледената покривка в района на ледника Туейтс може да бъде обърнато. Предизвикателството пред учените сега е да разберат условията, необходими за това.

Карта на централното крайбрежие на море Амундсен. Синьото оцветяване представя скоростта на ледения поток и има за цел да подчертае основните ледници. Кредит: Greg Balco et al

"На пръв поглед тези резултати изглеждат като добра новина - ледникът Туейтс е успял да се възстанови от по-малка конфигурация в близкото геоложко минало. Нашето изследване обаче показва, че това възстановяване е отнело повече от 3000 години, при климат, който вероятно не е бил толкова топъл, колкото този, който очакваме през следващите векове", коменрира Джоан Джонсън (Joanne Johnson), геолог в BAS и съавтор на изследването.

"Ако искаме да избегнем последиците от повишаването на морското равнище в нашия свят, които ще са резултат от продължаващото отдръпване на ледения щит на Западна Антарктика, този срок е много по-дълъг, отколкото можем да си позволим да чакаме."

Справка: Greg Balco et al, Reversible ice sheet thinning in the Amundsen Sea Embayment during the Late Holocene, The Cryosphere (2023). DOI: 10.5194/tc-17-1787-2023

Източник: Rocks beneath Antarctic Ice Sheet reveal surprising past, British Antarctic Survey

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !