Нов остров в Тихия океан се е появил след подводно изригване

Ваня Милева Последна промяна на 27 септември 2022 в 00:01 2185 0

Вулканът Хоум Риф се издига над водата отново. Кредит: Lauren Dauphin/NASA Earth Observatory/USGS

Подводният вулкан Хоум Риф (Home Reef) в централната част на островите Тонга, се е събудил след 16 години дълбок сън, за да "изкара главата си навън".

На 10 септември 2022 г. лава и скални фрагменти започват да се изливат в океана на 25 км югозападно от остров Лате, а потоци от пара и пепел пробиват повърхността на вълните.

Бавно отломките се събират в цял нов остров, покриващ 4000 квадратни метра и достигащ височина от 10 метра в рамките на няколко дни.

Той едва ли ще порасне много, но на 20 септември служители от Геоложката служба на Тонга (TGS) обявяват, че островът е набъбнал шест пъти, разширявайки се до 24 000 квадратни метра.

Подобно на феникс, който се надига от пепелта, този нетраен, неназован остров вероятно ще потъне обратно в горящия "Огнен пръстен" на Тихия океан много преди някой мореплавател стъпи на скалистия му бряг.

Последният път, когато Хоум Риф поражда нов остров, е през 2006 г., а на океанските вълни им стига една година, за да го разрушат. Този път върхът е много по-нисък.

По време на събитието през 2006 г. подводният вулкан Тонга е произвел толкова много отломки, че обширен сал от пенестото вулканично стъкло, наречено пемза, се е носел по течението на южната част на Тихия океан, придавайки страховит вид на суша.

Можете да видите кадри от този сал по-долу:


От 1852 г. насам Хоум Риф е създавал острови пет пъти, като някои от тях са достигали височина между 50 и 70 метра. През 1984 г. на острова дори се появява малка лагуна.

Подводната планина, отговорна за тези краткотрайни структури, се намира в район на Тихия океан, известен като зоната на субдукция Тонга-Кермадек, в която се намират някои от най-бързо сближаващите се тектонски плочи в света.

В така наречените зони на субдукция ръбът на едната плоча се подпъхва под другата плоча като едновременно я избутва, за да потъне в земната мантия.

Тук Тихоокеанската плоча бързо се плъзга под две други плочи (Кермадек-Тонга) със скорост около 24 см годишно, образувайки втората най-дълбока падина в света и изключително активна вулканична дъга.

Всъщност този дълъг участък от хребета на морското дъно, който се простира от Тонга до Нова Зеландия, е място с най-голяма плътност на подводни вулкани, срещани навсякъде на Земята.

"Огненият пръстен". Кредит: Wikimedia Commons

Зоната на субдукция Кермадек-Тонга. Кредит: Wikimedia Commons

Сателитните изображения на неотдавнашното изригване на Хоум Риф запечатват в удивителни детайли образуването на най-новия му остров. Изображението най-горе е публикувано от НАСА с помощта на данни от Геоложката служба на САЩ (USGS) на 14 септември. На него се вижда не само дълга следа от дим, но и интензивно обезцветяване на околния океан.

На последващо изображение, направено на 18 септември по данни на USGS и споделено от TGS във Facebook, се наблюдава увеличение на вулканичното изхвърляне, както може да се види по-долу.

Изригването, при което се образува Хоум Риф през септември 2022 г. Кредит: USGS

Според неотдавнашно прессъобщение на НАСА помътняването на водата вероятно е резултат от прегрята киселинна морска вода, смесена с парчета вулканична скала и отломки.

"Вулканът представлява нисък риск за въздухоплаването и жителите на Вава'у и Ха'апай", съобщава TGS на 20 септември.

"На всички моряци обаче се препоръчва да плават на повече от 4 километра от Хоум Риф до второ нареждане".

От 25 септември насам няма повече наблюдения на вулканична пепел или пара от този район на Тихия океан. Хоум Риф вероятно е приключил засега, оставяйки ни да оценим последния му подарък за морето, докато можем.

Източник: A New Island Has Arisen in The Pacific Following Underwater Eruption, ScienceAlert

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !