Пътят на динозаврите към небето: хаос и експерименти

Антония Петрова Последна промяна на 26 февруари 2017 в 18:12 6108 0

Еволюцията на птиците от група дребни динозаври от преди 170 милиона и 150 милиона години се е превърнала в пример като от учебник за голямо еволюционно видоизменение. Тя обаче може и да не се е извършила толкова плавно, колкото гласи общоприетата теория до момента, твърди ново проучване, публикувано в списание Science. Съгласно него, развитието на полета е било хаотично, като различните динозаври са експериментирали с различно поведение във въздуха, използвайки различни форми на крила и аранжиране на пера, докато най-накрая не са оцелели само съвременните птици.

Когато хората говорят за еволюция на конкретна черта или способност, те мислят за една плавна права линия - видовете развиват една черта, която им позволява да правят нещо по-добре, а следващото поколение продължава тази черта и скоро се прибавя друга черта, докато накрая не се развият нещо като крила за летене.

В своето проучване обаче Стивън Брусат (Stephen Brusatte) от Университета в Единбург, Великобритания (University of Edinburgh), твърди, че не по този начин динозаврите са започнали да летят. Според Брусат, полетът им се е развил чрез серия от прекъсвания, като няколко черти, свързани с полета, еволюират едновременно с други, които всъщност нямат нищо общо с него.

Фосил на Microraptor gui със следи от оперение на крилата (вижте стрелките)

източник: PLoS ONE 5(2): e9223

Ученият изтъква, че при разкопки през последните години са открити фосили както с мека тъкан, така и с пера. Анатомичните анализи предполагат, че подобно развитие няма нищо общо с летенето, а представлява еволюционен процес към развитие на изолация, която да предостави топлина на тялото или да помогне за прикриване от врагове. Брусат също така посочва, че някои фосили са открити с крилоподобни структури, които не са имали за цел летене. Предполага се, че са използвани просто като форма на украса. 

Истинското разбиране на еволюцията на политането на динозаврите, предполага Брусат, ще изисква смесване на математически модели, използвани за оценка на вероятността на полета при дадени видове фосили, и биометрични проучвания (основани на инженерството), които да вземат повече фактори под внимание от просто перата. Някои фосили с мембрани за крила, сочи Брусат, се оказват много по-близки до прилепите, отколкото до птиците.

Ученият предполага, че пробив в разбирането на еволюцията на полета на динозаврите ще се постигне с разработване на анатомични модели, които да представят в истинска светлина еволюционната история на ранните птици. Стивън Брусат заключава, макар проучванията да продължават, че вероятно някои от настоящите доказателства, свързани с еволюцията на полета, ще бъдат напълно отхвърлени с появата на нови за истинското развитие на полета.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !