Полярни сияния може отново да се появят в началото на юни, дори и в България

Чудовищното слънчево петно, отговорно за ярките полярни сияния през май, скоро отново ще засегне Земята

Ваня Милева Последна промяна на 29 май 2024 в 12:17 4606 1

Снимка на ярко розово-червено сияние в Китай

Кредит Li Hongjun/VCG via Getty Images

Ярки червени полярни сияния над Китай на 14 май 2024 г.

Ако искате да зърнете северното сияние далеч под Арктическия кръг, бъдете готови да потърсите тъмно небе през първата седмица на юни.

Най-мощната геомагнитна буря на Земята от повече от две десетилетия се случи между 10 и 12 май, обагряйки небето с цветни полярни сияния на юг до Мексико, че и до България, което в изключително рядко събитие.

То бе резултат от най-малко пет слънчеви бури, които удариха Земята едновременно, всички произхождащи от мощно слънчево петно, наречено активен регион 3664 (AR3664 и AR13664), тъмно петно ​​върху слънцето, повече от 15 пъти по-голямо от Земята. Вълната от заредени частици се сблъска с магнитосферата на Земята, която ги насочи по линиите на магнитното поле към полюсите, генерирайки ярки полярни сияния.

Най-важното е, че последиците от слънчевите бури стигнаха Земята няколко нощи след майското новолуние, когато нощното небе бе изчистено от лунна светлина, така че дори слабите полярни сияния станаха видими.

Тъй като Слънцето се завърта около оста си веднъж на всеки 27 дни, слънчевото петно ​​изчезна около седмица по-късно, но не спря да произвежда слънчеви изригвания. На 20 май то избухна отново, оценено от клас X12, най-силното от септември 2017 г. То бе наблюдавано от космическия кораб Solar Orbiter на Европейската космическа агенция .

Петното AR3664/AR13664 сега става видимо отново, докато слънцето се върти - и отново ще бъде обърнато към Земята по време на новолунието на 6 юни.

Чудовищното слънчево петно AR3664 взривява слънчево изригване от клас X2.9 на 27 май 2024 г. Този активен регион на слънцето бе отговорен за набор от мощни изригвания и мощна слънчева буря, която създаде спектакъла на полярните сияния, пленили Земята по-рано този месец.

Чудовищното слънчево петно ​​ще се появи отново в края на май/началото на юни, но когато слънчевото петно ​​достигне центъра на слънцето, от наша гледна точка системата слънце-Земя ще бъде най-добре подравнена. Това е моментът, когато нашата планета е най-вероятно да бъде засегната от геомагнитни бури, което потенциално ще доведе до нови полярни сияния на ниски географски ширини. Но това може да случи на теория, при достатъчно голямо изригване, дори и петното да е вляво от центъра на Слънцето.

Новолунието на 6 юни изгрява точно 27 дни след 10 май, така че бъдете нащрек няколко нощи преди и след тази дата - в случай, че се повтори екстремната геомагнитна активност от миналия месец. Ако полярните сияния се виждат близо до вас, ще трябва да се отдалечите от облачните райони и градските светлини, за да можете да ги видите.

Дори след новолунието през юни все още може да има шанс да зърнете полярно сияние. Слънчевите петна ще се появяват все по-често - и ще предизвикват по-мощни слънчеви изригвания - по време на максимума на 11-годишния цикъл на активност на слънцето, известен като слънчев максимум. Учените подозират, че максимумът на текущия цикъл може вече да е в ход и да ни удря по-рано и по-силно, отколкото се предполагаше преди. Но няма да можем да определим точното време на максимума, докато не приключи и слънчевата активност най-накрая отново утихне.

Източник: Auroras could paint Earth's skies again in early June. Here are the key nights to watch for., Live Science

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1017

1

IvoIvo

30.05 2024 в 13:36

Нещата яко се изчанчиха...