Шоколад и климат: Как глобалното затопляне ще ни лиши от шоколада (видео)

Шоколадът може да изчезне след 40 години, защото какаовите растения загиват в топлия климат

НаукаOFFNews Последна промяна на 02 януари 2018 в 12:42 5295 0

Кредит Pexels

Експерти прогнозират, че в рамките на 40 години светът може да се лиши от шоколад, защото какаовите растения трудно оцеляват в по-топъл климат.

Дърветата могат да растат само в пояса около 20 градуса на север и на юг от екватора. Те се развиват при определени условия като висока влажност и обилни валежи.

Повишение на температурата само с 2.1º C през следващите 30 години може до повлияе лошо на растенията и на свой ред в световен мащаб да всее хаос в шоколадовата индустрия, съобщава Националната океанска и атмосферна администрация на САЩ.

По-високите температури ще пресушат водата в почвата и растенията, а учените смятат, че е малко вероятно валежите да се увеличат достатъчно, за да компенсира загубата на влага.

Това означава, че до 2050-та година местата, където се произвежда какао, ще бъдат изтласкани стотици метри нагоре в планините в райони, в които все още се е запазила дива природа.

Официални лица в страни като Кот д'Ивоар и Гана - които произвеждат повече от половината от световното производство на какао - ще бъдат изправи пред мъчителната дилема дали да запазят световното предлагане на шоколад или да спасят умиращите си екосистеми.

Тези карти показват местата, годни за отглеждане какао, в момента (вляво) и очаквани за 2050 г. (в дясно). Изображение, адаптиран от Läderach et al. 2013 .

Миналата година експерти прогнозираха, че светът се е насочил за "шоколадов дефицит", тъй като купувачите в развиващите се страни рязко повишиха консумацията на шоколад.

Типичният западен потребител изяжда средно по 286 шоколадови блокчета годишно, според изследване. За 286 блокчета трябва да се засадят 10 какаови дървета, за да се произведат какаото и маслото - ключовите съставки в производството на шоколад.

От началото на 90-те години повече от един милиард души от Китай, Индонезия, Индия, Бразилия и бившия Съветски съюз се включиха в пазара за какао.

Въпреки нарастването на търсенето, предлагането е запазило постоянното си ниво, а запасите от какао намаляват.

Събиране на какао в Колумбия. Снимка от Американската агенция за международно развитие (USAID).

Производството на какао е под натиск, а земеделските методи не са се променили в продължение на стотици години. коментира Дъг Хокинс (Doug Hawkins) от базираната в Лондон изследователска фирма Хардман Агробизнес (Hardman Agribusiness).

"За разлика от други дървесни култури, за които се използват модерни, високо продуктивни сортове и техники за отглеждане на културите, повече от 90% от световната реколта какао се произвежда от дребните собственици на пазарни стопанства с недостатъчно оползотворени насаждения".

"Има всички индикации, че можем да очакваме дефицит на шоколад от 100,000 тона годишно през следващите няколко години", подчертва Хокинг.

Шоколадът се произвежда от какаови зърна, които се отглеждат и консумират в Латинска Америка от хиляди години. Маите и ацтеките са правели напитка от какаови зърна, наречена xocolatl или "горчива вода". Причината е, че в суровата си форма какаовите зърна са много горчиви.

За да се стигне до зърната, трябва да се отвори дебелата черупка в какаовата шушулка. Отвътре излиза пулпа, която има силен тропически вкус - нещо средно между лимонада и тропическия плод кремова ябълка. Известна като baba de cacao, тази пулпа е сладка и много лепкава. Зърната и пулпата се оставят да ферментират няколко дни преди да бъдат изсушени и изпечени.

Печенето освобождава редица химични съединения, като 3-метил бутанова киселина, която има миризма на гранясало, и диметил трисулфид, който е с миризма на преварено зеле. Комбинацията на тези и други арома молекули създава тази уникална химична сигнатура, която нашият мозък обожава.

Шоколадовата миризма и спомените за щастливи моменти от миналото, която тази миризма предизвиква, са само част от привлекателността на шоколада. В него се съдържат редица интересни психоактивни вещества. Сред тях е анандамидът (известен като "химикал на блаженството") - невротрансмитер, чието име идва от санскрит - "ананда" означава "радост, блаженство, наслада". Анандамидът стимулира мозъка по същия начин, по който действа канабисът. Шоколадът съдържа и тирамин и фенилетиламин - и двете са с ефекти подобни на амфетамините. В него са открити и малки следи от теобромин и кафеин - и двете са добре известни стимуланти.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !