Учените предупреждават за „каскаден срив на екосистемите“ на тропическите гори на Амазония

Ваня Милева Последна промяна на 26 август 2019 в 11:12 16179 0

Кредит: Alzenir Ferreira de Souza

Тъй като тропическите гори на Амазония продължават да горят в резултат на практиките на обезлесяване и опожаряване, все повече се приближаваме до точката, от която няма връщане.

През последните 50 години около 20 процента от тропическите гори са изгорени или отсечени, съобщава The Intercept. Тъй като в момента отново бушуват пожари и политиките, довели до тях, продължават да съществуват, други 20 процента - това е 777 000 квадратни километра - също скоро могат да изчезнат. В този момент учените предупреждават за „каскаден срив на системата“, при който Амазонската екосистема започва напълно да се разпада и ще освободи в този процес опустошително количество натрупан въглерод.

Точката, от която няма връщане

Световните гори намаляват. Години наред те издържат на множество човешки въздействия. Според проучване, публикувано в списание Science Advances, те може да достигнат кризисна точка. Ако обезлесяването надхвърли 20 процента от първоначалното му разпространение, тропическите гори на Амазония ще стигнат до „точка, от която няма връщане“.

В проучването Томас Ловджой (Thomas Lovejoy) и Карлос Нобре (Carlos Nobre) се стремят конкретно да установят тази кризисна точка, както и конкретно да идентифицират какво трябва да се случи, за да се достигне тази точка. По същество изследователите искат да узнаят докъде може да се увеличи обезлесяването, преди водният цикъл на тропическите гори да престане да поддържа техните екосистеми.

„Ако изменението на климата - чрез обезлесяване или глобално затопляне - съществува риск над 50% от гората на Амазония да се превърне в деградирала савана“, заяви Нобре пред Euronews,  подчертавайки, че през последните 50 години обезлесяването се приближава до около 17 % от растителността на Амазония.

Според техните оценки, ще са необходими само още три процента, за да не могат тропическите гори да се възстановят.

Въпреки че обезлесяването представлява непосредствен и сериозен риск за тропическите гори, това не е единствената заплаха за тези екосистеми. Климатичните промени и опожаряването също играят основна роля в продължаващото опустошаване на тази област. Освен че потенциално намалява онова, което е останало от тропическите гори (и дивата природа, която го обитава), влошаването на водния цикъл би оказало тежко въздействие и върху населението на Южна Америка.

Преглед на последиците от обезлесяването в Амазония на 24 септември 2016 г. Скоростта на обезлесяването в Бразилия достигна максимума си през 2004 г. и навлезе в десетилетие на спад, но отново започна да нараства през 2012 г., заради разширяващия се агробизнес сектор. Снимки: Gabriel Uchida

Бомба със закъснител

Дъждовните гори на Амазония преди са били основен естествен въглероден уловител, което означава, че са задържали огромни запаси въглерод, предотвратявайки навлизането му в атмосферата и нейното загряване.

Но The Intercept съобщава, че тропическите гори вече са опустошени от обезлесяването до степен, че останалата гора вече не компенсира количеството въглерод, което се освобождава.

Последен дъх

Ако се продължи със сечта и опожаряването, емисиите парникови газове ще са еквивалентни на „бомбата на страшният съд“, отбелязва The Intercept, това би довело не само до колапс на останалата част от гората, но и потенциално унищожение на околната среда на цялата планета.

„Неговият проект за Амазония е агробизнес“, коментира Франсиско Уманари, вожд на местните хора Апуриня в Бразилия пред The Intercept за опасните за околната среда политики на президента Болсоноро. „Ако не бъде спрян, той ще потъпче нашите права и ще допусне гигантска инвазия в гората. Заграбването на земята не е ново, но вече става въпрос на живот и смърт“.

Въпреки тези мрачни прогнози все още не сме стигнали до момента, в който няма връщане назад. Правилната човешка намеса би могла да помогне да се отклони гората от непосредствена гибел - но в светлината на вече унищоженото и скоростта на продължаващото унищожаване, обратът няма да е лесен.

Източник: 

SCIENTISTS WARN OF “CASCADING SYSTEM COLLAPSE” IN AMAZON RAINFOREST, Futurism

Rainforest on Fire The Intercept

Bad News: The Amazon Might Be Past the Point of Saving, Futurism

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !