В геоложкия запис на Гранд каньон липсват милиарди години. Учените знаят защо

Ваня Милева Последна промяна на 24 август 2021 в 08:00 6586 0

Кредит Pixabay

Гранд каньон.

Малко геоложки загадки са толкова объркващи, колкото мистерията „Голямото несъответствие“ в Гранд каньон: Повече от милиард години липсващи скални слоеве, които по някаква причина не са депозирани и подредени като останалата част от геоложкия запис. Сякаш тези години никога не са се случвали.

Тази странна липса е забелязана за първи път от геолога Джон Уесли Пауъл през 1869 г., докато пътува по река Колорадо. Тези слоеве по-късно са датирани, но на някои места до скалите отпреди 1,4-1,8 милиарда години лежат скали, които са само на 520 милиона години.

„Скалите образуват красиви линии“, разказва геологът Бара Пийк (Barra Peak) от Университета в Колорадо Боулдър.

„В долната част може да видите много ясно, че има скали, които са били избутани заедно. Техните слоеве са вертикални. След това има прекъсване, а над тях са тези красиви хоризонтални слоеве, които образуват хълмовете и върховете, с които се асоциират с Гранд Каньон".

Къде са отишли липсващите скали?

Ново проучване може би дава обяснение. Авторите предлагат, че геоложката история на Гранд каньон е по-сложна, отколкото се смяташе досега, и че различние части на обекта може да са се размествали по различни начини през хилядолетията, така че някои скали и седименти може да са се отмили в океана.

„В нашата лаборатория разполагаме с нови аналитични методи, които ни позволяват да дешифрираме историята в липсващия времеви прозорец на Голямото несъответствие“, разказва геологът Ребека Флоуърс (Rebecca Flowers), също от Университета в Колорадо Боулдър.

Тези нови методи разчитат предимно на термохронологията, която използва поредица от техники за химичен анализ за измерване на топлината, запазена в скалата при нейното образуване. Тази топлина съответства на количеството налягане, под което са били геоложките образувания.

Данните, събрани от изследователите, предполагат, че е имало поредица от малки, но значими разломни събития, които обясняват пропуските в геоложкия запис. Това би съвпаднало с драматичното разпадане на суперконтинента Родиния, преди приблизително 633 до 750 милиона години, бурно време от гледна точка на тектониката на Земята, което означава, че скалните слоеве не са се отлагали по равномерен начин.

Според пробите, събрани и анализирани от екипа, западната половина на Големия каньон е преминала през много различни геологични изкривявания в сравнение с източната половина, която е най-познатата на туристите.

„Това не е единен блок с една и съща история на температурите“, подчертава Пийк.

Например скалите в основата в западната половина на каньона изглежда са се издигнали на повърхността преди около 700 милиона години; в източната половина същите слоеве скали са заровени под няколко километра седименти.

Констатациите не са напълно достатъчни, за да се приключи мистериозния случай на Голямото несъответствие веднъж завинаги, но те са добра крачка напред - и изследователите смятат, че същите техники могат да бъдат приложени на други обекти, където са наблюдавани подобни видове геологични изкривявания.

Без съмнение обаче е начинът, по който Гранд каньон продължава да вдъхва страхопочитание - не само заради естествената си красота, но и по начина, по който очертава геоложката история на нашата планета през милиарди години.

„Има толкова много неща, които ги няма никъде другаде“, коментира Пийк. "Това е наистина невероятна природна лаборатория".

Справка: 
Zircon (U-Th)/He thermochronology reveals pre-Great Unconformity paleotopography in the Grand Canyon region, USA
B.A. Peak; R.M. Flowers; F.A. Macdonald; J.M. Cottle
Geology (2021)
https://doi.org/10.1130/G49116.1

Източник: The Grand Canyon Is Missing a Billion Years' Worth of Rocks. Scientists May Know Why
DAVID NIELD, sciencealert

SOURCES: D. EVANS; J. MEERT; Z.-X. LI, D.A.D. EVANS, J.B. MURPHY/SUPERCONTINENT CYCLES THROUGH EARTH HISTORY 2016; M. YOSHIDA/GEOLOGY 2016

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !