36-милионен геоложки цикъл определя биоразнообразието

Тектоничните движения променят морското равнище, като по този начин потенциално създават екосистеми, даващи живот

Ваня Милева Последна промяна на 13 юли 2023 в 00:01 2574 0

Експозиция

Кредит Australian Age of Dinosaurs

Експозиция "Dinosaur Stampede" в Динозавърския каньон, разположен във формацията Уинтън в Куинсланд, която се е образувала през периода Креда.

В 36-милионни цикли разместването на тектоничните плочи на Земята предизвиква покачване и спадане на морското равнище, което от своя страна води до експлозия на биоразнообразието. Еволюцията на живота на Земята се е променила значително в продължение на десетки милиони години. Въпреки това процесите, които стоят в основата на тези биотични промени, остават неизвестни.

Изследователи от Университета в Сидни показват, че геоложки обусловените цикли на изменение на морското равнище оказват значително влияние върху разнообразието на морските животни, простиращо се в продължение на поне 250 млн. години.

Различните екосистеми на континенталните шелфове и в плитките океани се разширяват и свиват с повишаването и понижаването на нивото на водата, което позволява на различни същества да процъфтяват или да умират. Учените откриват, че тези промени водят до появата на нов живот, изследвайки вкаменелостите.

Изследването, публикувано в Proceedings of the National Academy of Sciences, е проведено от доцент Слах Булила (Slah Boulila) от Университета Сорбона в Париж.

Професор Дитмар Мюлер (Dietmar Müller) от Факултета по геонауки към Университета в Сидни обяснява, че 36-милионният цикъл бележи по-бързо и по-бавно разширяване на морското дъно, което води до циклични промени в дълбочината на океанските басейни и до тектонично прехвърляне на вода в земните дълбини. Тези колебания са довели до заливане и пресушаване на континентите, като периодите на големи плитки океани са стимулирали биоразнообразието.

Откритията поставят под въпрос предишни теории за причините за промяната на видовете във времето. Поради предвидимите модели в начина, по който тектонските плочи се рециклират в конвектиращата мантия - подвижния компонент на дълбоката Земя, който се движи бавно, циклите са с продължителност 36 милиона години.


Формацията Уинтон от периода креда в Куинсланд е класическа илюстрация на това как вариациите на морското равнище са променили местообитанията и са повлияли на биоразнообразието в Австралия.

Формацията, известна с вкаменелостите на динозаври и богатите си опали, предлага ценен поглед към времето, когато голяма част от австралийския континент е била наводнена. Наводненията са довели до разширяване и свиване на екологичните ниши в плитките води, тъй като морското равнище се е повишавало и понижавало, създавайки уникални местообитания за разнообразен спектър от организми.

"Формацията Уинтон от периода креда е свидетелство за дълбокото въздействие на тези промени в морското равнище, запечатвайки моментна снимка на времето, когато австралийският пейзаж е бил преобразен, а по земята са бродили удивителни същества", коментира професор Мюлер.

Справка: Slah Boulila, Shanan E. Peters, et al.Earth’s interior dynamics drive marine fossil diversity cycles of tens of millions of years. Proceedings of the National Academy of Sciences. DOI: 10.1073/pnas.2221149120

Източник: The 36 million-year geological cycle that drives biodiversity, techexplorist

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !