6 научни рекорда от 2023 г.

Ваня Милева Последна промяна на 29 декември 2023 в 00:00 8959 0

Изследване на дивите слонове доказа, че те са животните, които спят най-малко. Оказва се, че тези големи бозайници спят по около 2 часа на нощ. И най-интересно е, че си „дремват“ прави. Само веднъж на три-четири дни се случва да легнат, за да спят. Но тов

Кредит Darren Naish

Изследване на дивите слонове доказа, че те са животните, които спят най-малко. Оказва се, че тези големи бозайници спят по около 2 часа на нощ. И най-интересно е, че си „дремват“ прави. Само веднъж на три-четири дни се случва да легнат, за да спят. Но това е рекорд не от 2023 г.

През 2023 г. изследователите направиха много открития за книгите на рекордите и книгите по история. Тазгодишните научни рекорди хвърлят нова светлина върху нашите древни предци, нашата планета и животните, с които я споделяме.

Най-ранните ездачи

Хората от културата Ямная може да са били най-ранните ездачи на коне в историята, яхнали коне още през 3000 г. пр. н. е., векове преди най-ранните известни изображения на конни ездачи. Скелетите на ямнайците, открити в Румъния, България и Унгария, показват издайнически следи от езда, включително белези по бедрената кост и таза, които може да са причинени от яздене, и увреждане на прешлените от падане.

Повече: Първите конници в света са били на запад от Черно море, включително по нашите земи

Няколко скелета на древния народ Ямная, включително този, показан тук, носят белези, че те може да са яздили коне преди около 5000 години. Това ги прави най-ранните известни ездачи на коне. Кредит: Michał Podsiadło

Археологическите разкопки в Маломирово, България. Кредит: Michał Podsiadło

Най-слънчевото място на Земята

Посетителите на платото Алтиплано в пустинята Атакама в Чили трябва задължително да носят слънцезащитен крем. Този регион с голяма надморска височина получава средно 308 вата слънчева светлина на квадратен метър – най-интензивната слънчева светлина навсякъде на Земята. Понякога слънчевата радиация надхвърля 2000 вата на квадратен метър, съперничейки с количеството слънчева светлина, което се очаква да изгаря Венера, която е много по-близо до слънцето от Земята.

Повече: Най-интензивната слънчева светлина на Земята се намира в пустинята Атакама 

Изследовател, работещ високо в чилийските Анди, създава инструмент за измерване на слънчевата радиация. Платото Алтиплано в региона получава най-интензивната слънчева светлина на Земята. Кредит: Raúl Cordero

Най-отдалечената свръхмасивна черна дупка

Най-отдалечената свръхмасивна черна дупка е в центъра на галактиката UHZ1, която се намира на 13,2 милиарда светлинни години (измерено във времето, колко време е отнело на светлината да достигне до нас). Чудовището датира от времето, когато Вселената е била само на 470 милиона години, което я прави с около 200 милиона години по-стара от рекордьора, обявен през 2021 г.

UHZ1 се намира в посока на Abell 2744, клъстер от галактики на 3,5 милиарда светлинни години от Земята. UHZ1 се намира точно зад този клъстер, гледано от Земята, и благодарение на въздействието на клъстера като гравитационна леща може UHZ1 да види с големи телескопи като "Уеб" и "Чандра"

Масата на черната дупка вероятно е между 10 и 100 милиона слънчеви маси и въз основа на нейните свойства астрономите смятат, че черната дупка се е образувала от директния колапс на голям газов облак.

Повече: Уеб и Чандра откриха най-отдалечената свръхмасивна черна дупка досега

Черната дупка се намира в центъра на галактиката UHZ1, която се намира на 13,2 милиарда светлинни години. Това комбинирано изображение, направено с данни от рентгеновата обсерватория Чандра на НАСА и космическия телескоп Джеймс Уеб, показва най-отдалечената, най-древна свръхмасивна черна дупка, наблюдавана някога (ляво вмъкване) и нейната галактика домакин (вдясно). Кредит: Рентгенови изображения: NASA/CXC/SAO/Akos Bogdan; Инфрачервени изображения: NASA/ESA/CSA/STScI; Обработка на изображения: NASA/CXC/SAO/L. Frattare & K. Arcand

Най-бързите клещи

Високоскоростно видео разкрива, че младите скариди Alpheus heterochaelis могат да щракат с щипките си с ускорение около 600 км/сек2 - ускорение 20 пъти по-бързо от това, което постигат по-възрастните скариди. Ускорението на щипката на 1-месечна скарида е от същия порядък като 9-милиметров куршум, изстрелян от пистолет, и е най-високото ускорение за част от тялото за многократна употреба под вода).

Нужна е по-малко от милисекунда на млада скарида Alpheus heterochaelis, за да затвори шипките си. Но благодарение на кадрите, заснети с 300 000 кадъра в секунда и след това забавени с 10 000 пъти, човешкото око може да улови това екстремно ускорение и имплодиращия балон, който създава.

Най-старата дървена конструкция

Въпреки случилото се с къщичката на второто малко прасенце, дървото отдавна се е доказало като здрав и надежден строителен материал - може би от половин милион години. Издълбани, преплитащи се трупи, открити в Замбия, датират от преди близо 480 000 години, което ги прави най-старата известна дървена конструкция. Структурата - вероятно остатък от пътека, кът за сядане или склад - подсказва, че някои човешки роднини може да са водили по-малко номадски начин на живот, отколкото се смяташе досега.

Повече: Откриха най-старата дървена конструкция, по-стара от Хомо сапиенс

Тъй като дървото се разлага бързо, древните дървени артефакти са рядкост. Но две свързани дънери, намерени в Замбия, може да са били част от структура, построена от хоминиди преди 476 000 години. Кредит: Larry Barham/ Univ. Of Liverpool

Най-голямото животно някога

Изглежда животинското царство има нов шампион в тежка категория. Изчезнал кит, подходящо наречен Perucetus colossus, може да е тежал до 340 тона, почти два пъти повече от най-тежкия син кит, според анализ на вкаменелости, открити в Перу. Смята се, че масивният бозайник е бродил в плитки води преди 39 милиона години, но с какво се е хранел, за да запази размера си, остава загадка.

Повече: Най-голямото животно, съществувало някога, е открито наскоро (видео)

Древният кит Perucetus colossus е отнел от сините китове титлата на най-тежкото известно животно, вероятно тежащо до 340 тона. Кредит: Alberto Gennari

Източник: These scientific discoveries set new records in 2023, Science News

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !