Бактерии-мутанти са открити на борда на Международната космическа станция

Ваня Милева Последна промяна на 13 май 2024 в 00:00 7682 0

Илюстрация на процеса на сравнителен геномичен анализ на E. bugandensis, оценяващ нейното разпространение и метаболитни взаимодействия в микробната общност и успешното ѝ адаптиране в местообитанието МКС

Кредит Microbiome (2024). DOI: 10.1186/s40168-024-01777-1

Илюстрация на процеса на сравнителен геномичен анализ на E. bugandensis, оценяващ нейното разпространение и метаболитни взаимодействия в микробната общност и успешното ѝ адаптиране в местообитанието МКС.

Международната космическа станция има уникална, сурова среда. Но според ново проучване на НАСА, в нея се размножават организми, които са направо извънземни.

Учени от НАСА са открили устойчивата на лекарства бактерия Enterobacter bugandensis на орбиталната станция.

Изследователите от Лаборатория за реактивно движение (Jet Propulsion Lab) са разгледали проби от нейни щамове и са установили, че са мутирали в нещо, което буквално не съществува на Земята.

"Резултатите от проучването показват, че при стрес изолираните щамове на МКС са мутирали и са станали генетично и функционално различни в сравнение с техните земни събратя", се казва в съобщението за пресата. "Щамовете са успели жизнеспособно да се размножават в МКС с течение на времето в значителни количества."

И още нещо, още по-страховито: E. bugandensis очевидно е успяла не само да съжителства с множество други микроорганизми, но също така е демонстрирано в някои случаи, че "е помогнала на тези организми да оцелеят".

Публикувана в списание Microbiome, статията за новото проучване описва подробно как изследователи от JPL са изолирали 13 различни щама на стомашно-чревната бактерия, която бе открита през 2018 г. и е свързана с тежки заболявания, включително сепсис при новородени.

Според статията щамовете, изследвани в новото изследване, са били "изолирани от различни места в рамките на МКС", заедно с всички други неприятни вещества, които причиняват специфичната ѝ миризма. Заедно с E. bugandensis, НАСА изучава други потенциално вредни вируси, гъбички и бактерии като част от втората си мисия за проследяване на микроби, при която астронавтите буквално остъргват стените на МКС и поставят това, което намерят, под микроскопи, за да видят колко странни са станали.

"Затворените среди, създадени от човека, като МКС, са уникални зони, които осигуряват екстремна среда, подложена на микрогравитация, радиация и повишени нива на въглероден диоксид", се обяснява в прессъобщението. "Всички микроорганизми, въведени в тези области, трябва да се адаптират, за да процъфтяват."

И процъфтяват! Според проучването, E. bugandensis не само е оцеляла в пределите на космическата станция, но всъщност изглежда е станала още по-устойчива на лекарства, което я поставя в "патогенната група ESKAPE", състояща се от няколко бактерии, които са известни с "огромна резистентност към антимикробно лечение".

Изследователите настояват, че това проучване ще допринесе по-добре за разбирането на генетичната еволюция на патогените и в крайна сметка ще допринесе за нарастващото разбиране на науката за това как да останем здрави в космоса.

За нас на Земята обаче това е просто още едно напомняне, че въпреки всички бели, които сме причинили на нашата планета, ние все още имаме късмета да не сме се срещали в космоса с мутирали земни микроби.

Справка: Pratyay Sengupta et al, Genomic, functional, and metabolic enhancements in multidrug-resistant Enterobacter bugandensis facilitating its persistence and succession in the International Space Station, Microbiome (2024). DOI: 10.1186/s40168-024-01777-1

Източник: Mutant Bacteria Discovered Aboard International Space Station, futurism

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !