Дърветата се преместват в почви, където липсват симбиотичните им микоризни гъби

Ваня Милева Последна промяна на 30 май 2024 в 00:00 2629 0

Със затоплянето на планетата ни много видове се преместват в нови райони, но дърветата изостават от другите растения и животни

Кредит PxHere

Със затоплянето на планетата ни много видове се преместват в нови райони, но дърветата изостават от другите растения и животни

Със затоплянето на планетата ни много видове се преместват в нови райони, но дърветата изостават от другите растения и животни.

Скорошно проучване, публикувано в списание Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS), показва, че причината за това забавяне в миграцията на дърветата може да се търси под земята - в почвените гъбички.

Изследователите са установили, че дърветата, особено тези в северните райони, може би се преместват в почви, в които липсват необходимите за поддържането им микоризни гъби.

Дървета и почвени гъбички в един затоплящ се свят

Повечето растения, включително големите иглолистни дървета в северните географски ширини, разчитат на симбиотични отношения с микоризни гъби. Тези микроскопични гъби образуват мрежи в почвата, свързвайки се с корените на растенията, за да доставят основни хранителни вещества в замяна на въглерод.

Проучването показва, че 35 % от симбиозата между дърветата и гъбите може да бъде негативно засегната от изменението на климата, според водещия автор Майкъл ван Нюланд (Michael Van Nuland), еколог, специализиран в областта на гъбите, от Дружеството за защита на подземните мрежи (SPUN).

Разнообразните почвени гъбички помагат на дърветата да оцелеят

Дърветата, които са най-застрашени в Северна Америка, принадлежат към семейство Борови. Изследването подчертава, че дърветата в краищата на ареалите си, където условията са най-сурови, имат по-висока степен на оцеляване, когато имат по-разнообразни микоризни гъби. Това разнообразие е от решаващо значение за подпомагане на дърветата да устоят на изменението на климата.

„Ектомикоризните гъби [ хифите на гъбата образуват външна обвивка около корените на растението] имат различна връзка с климата, отколкото ектомикоризните дървета“, обяснява съавторът Клара Цин (Clara Qin), специалист по данни в SPUN.

„Макар да очакваме, че миграциите, обусловени от климата, ще бъдат ограничени от абиотични фактори, като например наличието на пространство на по-големи географски ширини и височини, обикновено не отчитаме биотични ограничения, като например наличието на симбиотични партньори.“

Стратегии за подпомогната миграция

„Абсолютно жизненоважно е да продължим да работим, за да разберем как изменението на климата се отразява на микоризните симбиози“, добавя Ван Нюланд. „Тези взаимоотношения са в основата на целия живот на Земята - от решаващо значение е да ги разберем и защитим.“

„Макар че със сигурност е необходима повече работа на терен, тя може да помогне да се обяснят предишни наблюдения на неуспешна миграция сред широк кръг северноамерикански дървесни видове. Следователно, нашите открития предполагат, че микоризните гъби ще трябва да бъдат внимателно разглеждани като част от всякакви стратегии за подпомагане на миграцията на северноамериканските дървесни видове", заключават авторите.

Борови дървета в Северна Америка

Семейство Борови, научно известно като Pinaceae, е значима група иглолистни дървета, които са широко разпространени в Северна Америка. Това семейство включва не само борове, но и ели, смърчове, кедри и лиственици и др.

Характеристики на Боровите дървета

Тези дървета се характеризират с иглолистни листа, които обикновено са вечнозелени, и с шишарковидните си репродуктивни органи.

Боровете се отличават с дългите си тънки иглички, групирани в гроздове, наречени фасцикули, които в зависимост от вида могат да съдържат от една до пет иглички.

Видово разнообразие на боровете

В Северна Америка разнообразието от Борови видове е значително, като те се адаптират към широк спектър от климатични условия и почви. Те се срещат от студените бореални гори на Канада, където виреят видове като бял и червен бор, до топлите южни райони, където са разпространени видове като пондероза и лоджполе.

Екологична и икономическа значимост

Адаптивността на тези дървета ги прави важни от екологична гледна точка, тъй като те осигуряват местообитание и храна за дивите животни, помагат за стабилизирането на почвата и допринасят за динамиката на пожарите в горите поради запалителната си смола.

От икономическа гледна точка семейството на боровете е също толкова важно. Много видове се добиват за производство на дървен материал и хартия, а Боровите дървета са популярни и като коледни елхи поради привлекателния си аромат и форма.

Устойчивостта и полезността на семейство Борови го правят жизненоважен компонент на северноамериканските гори, както в естествена среда, така и в управляваните ландшафти.

Роля на почвените гъбички за здравето на дърветата
Почвените гъбички играят решаваща роля за здравето и растежа на дърветата главно чрез симбиотичните си взаимоотношения с корените на дърветата. Тези гъби, особено микоризните гъби, разширяват мрежите си в почвата, като значително увеличават площта на корените на дърветата.

Вода и основни хранителни вещества

Тази увеличена повърхност позволява на дърветата да абсорбират вода и основни хранителни вещества, като фосфор и азот, по-ефективно, отколкото корените биха могли сами.

В замяна на това гъбите получават въглехидрати, произведени от дърветата чрез фотосинтеза, които са жизненоважни за техния растеж и възпроизводство.

Гъбички и структура на почвата

Освен това почвените гъбички подобряват структурата на почвата, което подобрява задържането на вода и аерацията, осигурявайки по-добра среда за растеж на дърветата.

Състав на почвата

Гъбите играят ключова роля и в разграждането на органичната материя в почвата, което води до рециклиране на хранителни вещества, които са от съществено значение за устойчивостта на екосистемата.

Това взаимодействие не само повишава здравето на дърветата, но също така повишава тяхната устойчивост на различни стресове, включително суша и болести, като помага за поддържане на цялостната устойчивост и стабилност на горските екосистеми.

Като насърчават сложна мрежа от взаимодействия в почвата, гъбите допринасят значително за екологичния успех и дълголетието на дърветата.

Справка: Climate mismatches with ectomycorrhizal fungi contribute to migration lag in North American tree range shifts; 
Michael E. Van Nuland, Clara Qin, Peter T. Pellitier and Kabir G. Peay; Proceedings of the National Academy of Sciences; May 28, 2024; 121 (23) e2308811121; https://www.pnas.org/doi/10.1073/pnas.2308811121 

Източник: Trees are moving to soils that lack the fungi to support them, Andrei Ionescu; Earth.com

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !