Дифтерията може отново да се превърне в глобална заплаха

Ваня Милева Последна промяна на 15 март 2021 в 08:36 4480 0

Кредит: Flickr (CC BY 2.0)

Учените се опасяват, че дифтерията скоро може да се завърне със сериозна сила, след като редица тревожни тенденции са забелязани в бактериалните геноми на дифтерията. 

Въпреки че дифтерията може лесно да бъде предотвратена с ваксини, някои проби показват, че бактериите еволюират така, че да станат резистентни към редица класове антибиотици - и потенциално могат да избегнат ваксините в близко бъдеще. На всичкото отгоре пандемията COVID-19 е ангажирала всички глобални усилия за създаване на ваксини за овладяване на болестта. 

Дифтерията е силно заразна болест, причинена от произвеждащи токсин щамове на бактерията Corynebacterium diphtheriae. Инфекцията обикновено засяга лигавиците на носа и гърлото, което води до симптоми, сред коитоо температура и възпалено гърло. Това може да доведе до редица неприятни усложнения, включително възпаление на сърдечния мускул, на нервите, проблеми с бъбреците и проблеми с кървенето. Ако не се лекува, това може да доведе до фатален изход. 

Съвременната медицина - а именно широко разпространените ваксини - помогна за премахването на това заболяване през последните десетилетия. През 2016 г. в света официално са регистрирани 7097 случая, драстично по-малко от близо 100 000 през 1980 г. Учените обаче вече се притесняват, че това постижение може да бъде изгубено.

Изследователи от Университета в Кеймбридж, Великобритания, наскоро алармират за опасността в списаниеNature Communications.

Те анализират генома от над 500 изолати на бактерията C. diphtheriae, взети от 16 държави и територии през последните 122 години. Те включват подмножество от Индия, където през 2018 г. са се случили над половината от съобщените в световен мащаб случаи.

Анализът разкрива някои тревожни генетични промени. Дифтерията се причинява от токсин, произведен от C. diphtheriae. Този токсин се кодира от съответния ген (tox gene) и имеnno срещу този компонент са насочени ваксините. Изследването успява да намери 18 различни варианта на гена, кодиращ токсина, много от които потенциално биха могли да променят структурата на токсина. Ако тези промени продължат, структурата на токсина може да се промени до такава степен, че потенциално да избегне ваксината.

„Въпреки че нашите данни не предполагат, че използваната в момента ваксина ще бъде неефективна, фактът, че наблюдаваме все по-голямо разнообразие от варианти на токсина, предполага, че ваксината и леченията, насочени срещу токсина, трябва да се оценяват редовно”, зявява в прессъобщение на сайта на университета професор Гордън Дуган (Gordon Dougan), автор на изследването от Кеймбриджкия институт по терапевтична имунология и инфекциозни болести (CITIID - Cambridge Institute of Therapeutic Immunology and Infectious Disease).

Дифтерията може да се лекува с множество различни антибиотици. За съжаление, промените, наблюдавани в генома на тази бактерия, предполагат, че това също може да стане проблематично в близко бъдеще. Новият анализ показва, че гените за антимикробна резистентност стават все по-често срещани в C. diphtheriae. Геномите на бактерии, изолирани от инфекции през последното десетилетие, 2010 до 2019 г., показват най-голям брой гени на антимикробна резистентност в генома - средно почти четири пъти повече от 90-те години.

„Придобита е резистентност към антибиотици, които дори не се използват клинично при лечение на дифтерия. Трябва да играят други фактори, като асимптоматична инфекция и излагането на множество антибиотици, предназначени за лечение на други заболявания“, обяснява Робърт Уил (Robert Will), водещ автор на изследването и докторант в CITIID.

Заедно с тези две тревожни тенденции, пандемията COVID-19 също може да окаже пагубно влияние, твърдят изследователите. Световната здравна организация изчислява, че 117 милиона души по света ще пропуснат ваксинациите за предотвратими болести като морбили заради COVID-19. Като се има предвид, че нивата на дифтерия вече се увеличават - през 2018 г. се наблюдава най-високата честота от 22 години - прекъсванията на ваксинацията заради пандемията могат да бъдат още един удар в борбата за ограничаване на болестта. 

„Не трябва да откъсваме поглед от дифтерия, в противен случай рискуваме тя отново да се превърне в основна глобална заплаха, потенциално в модифицирана, по-добре адаптирана форма“, заключава д-р Анкур Мутреджа (Ankur Mutreja), водещ автор на изследването от CITIID.

Справка: Will, R.C., Ramamurthy, T., Sharma, N.C. et al. Spatiotemporal persistence of multiple, diverse clades and toxins of Corynebacterium diphtheriae. Nat Commun 12, 1500 (2021). https://doi.org/10.1038/s41467-021-21870-5

Източник: Diphtheria May Become A Global Health Threat Again, IFLScience

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !