Ето какво прави една песен весела (видео)

НаукаOFFNews Последна промяна на 18 ноември 2017 в 00:00 5155 0

Кредит Доминант септакордът е един от най-щастливите. Изображение: А1.

Още като чуете началото на една песен обикновено можете да кажете дали ще бъде весела или тъжна. Но дали нотите или акордите са свързани по-тясно с емоциите?

Екип изследователи съпоставят емоцията на текстовете на песните с техните музикални ноти, разказва Science.

Проучването, публикувано в Royal Society Open Science, потвърждава, че мажорните акорди са свързани със щастие, а минорните - с тъга. Освен това учените установяват, че точно един конкретен акорд е свързан с внушаващата щастие музика.

Изследователите разглеждат 90 000 песни за китара на английски език, за които имат ноти (табулатури) и текстове от ultimate-guitar.com. След това, те сравняват емоционално значение на думата с акорда (тризвучието), който се свири по същото време. За да направят това, използват набор от данни от 10 222 често срещани думи на английски език, класифицирани по степента на положителната или отрицателната емоция, която носят. Скалата варира от 0.0 (най-отрицателни) до 9.0 (най-положителни).

Схема на процеса на събиране на китарни табулатури и метаданни, морфологичен разбор на дума-акорда асоциацията и анализ на резултатите с помощта на извличане на данните и анализ на настроениението. Има се предвид и жанра на албума, специфични тагове, "епоха" и "географска област" и специфични тагове за изпълнителите. The Minor fall, the Major lift: inferring emotional valence of musical chords through lyrics
Artemy Kolchinsky, Nakul Dhande, Kengjeun Park, Yong-Yeol Ahn

Резултатите показват, че минорните акорди са свързани с по-негативни думи, докато мажорните акорди са свързани с по-положителни думи.

Но септакордите (акорд, състоящ се от четири звука) са най-щастливите от всички и са използвани най-често за изграждането на положителни чувства. И трите вида, минорен септакорд, мажорен септакорд и доминант септакорд (малък мажорен септакорд), предават по-положителни емоции от мажорните акорди.

Ето примери:

Мажорен септакорд: 

Минорен септакорд:

Доминант септакорд:

Изследователите анализират данните и за по-общи тенденции. Те включват и географски сравнения, макар че са доста ограничени като се има предвид, че се преглеждат само песни на английски. Песните от Азия и Австралия са най-положителни, а песните от Скандинавия са най-мрачните, което вероятно се дължи на популярността на метъла там.

Музиката става все по-депресираща от 1950 г. насам, съобщават авторите, но от 2010 г. нататък тенденцията се обръща и песните стават по-весели. Ако искате музика за добро настроение, трябва да слушате религиозна музика или рок от 60-те години, защото те се класират като най-положителните. Не е изненадващо, че пънкът и метълът поопадат в другия край на спектъра.

Така че, ако се чувствате зле, слушайте песни с септакорди ... или рок от 60-те.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !