Масово умират слонове в Ботсвана. Учените не знаят защо

Тридесет и девет слона са покосени от нов убиец патоген

Ваня Милева Последна промяна на 18 май 2021 в 00:00 3825 0

Африкански слонове се разхождат из резервата Мореми в северната част на Ботсвана, където се появи втора вълна от мистериозни смъртни случаи. Кредит: Michael Jansen / Flickr (CC BY-ND 2.0)

Отново измират африкански слонове в Ботсвана. Само за първите три месеца на 2021 г. са починали 39.

Загадъчните смъртни случаи са настъпили в резервата Мореми, в северната част на страната, на близо 100 километра от областта на делтата на Окаванго, където около 350 африкански слона са загинали през май и юни 2020 г. Озадачените учени призовават за задълбочени разследвания тъй като правителството изпраща противоречиви съобщения за причината за смъртта на животните.

Антраксът и бактериалните инфекции са изключени при новите смъртни случаи и „лабораторният анализ продължават“, съобщава Министерството на дивата природа и националните паркове на Ботсвана в съобщение за новини от 24 март.

Въз основа на предварителния анализ 39-те скорошни смъртни случая са свързани със същите токсини на цианобактерии, обвинени за масовото измиране през миналата година, заявява Филда Керенг, министър на околната среда, опазването на природните ресурси и туризма в Ботсвана, в обръщение на държавната телевизия от 30 март.

Дистанционното засичане на областите на масово измиране от миналата година подкрепя теорията за цианобактериите. От март до юли 2020 г. изобилието на цианобактерии се увеличава непрекъснато, тъй като водоизточниците намаляват, съобщават изследователите в списание Сell Innovation. С изменението на климата водните басейни се затоплят и токсичните цианобактерии процъфтяват.

Кредит: Ole Jung

Други доказателства сочат и към патоген.

„Смъртността на слоновете през 2021 г. отново е специфична за само слоновете, какъвто беше случаят през 2020 г.“, казва Шахан Азим (Shahan Azeem), ветеринарен учен от Университета по ветеринарни и животински науки в Лахор, Пакистан.

Ако е виновен антраксът, щяха да бъдат засегнати и други животни, но не са. И по труповете щеше да има издайнически признаци на кървене, което не бе забелязано. Бракониерството също е изключено, тъй като телата на слоновете са били непокътнати с бивните си. Разследване на по-голямото измиране през 2020 г. предполага, че причината може да е била патоген, съобщават Азим и сътр. онлайн на 5 август 2020 г. в African Journal of Wildlife Research.

Ботсвана и съседните й страни в Южна Африка имат трансгранично споразумение за опазване, съгласно което слоновете могат да се разхождат през границите по време на миграция. Докато Ботсвана, където живеят около 130 000 африкански слона, се опитва да обясни неотдавнашните смъртни случаи, Зимбабве на източната граница на страната съобщава за смъртта на 37 слона през 2020 г. Внезапните смъртни случаи в една област засягат останалите. В началото учените посочват като причина за смъртните случаи в Зимбабве хеморагичната септицемия, заболяване, причинено от бактерията Pasteurella multocida.

Но по-скорошни генетични проучвания посочват друга сродна бактерия, Bisgaard Taxon 45, като виновник, съобщава Джесика Доусън (Jessica Dawson), главен изпълнителен директор на Victoria Falls Wildlife Trust в Зимбабве, която прави лабораторни анализи за смъртта на животните в тази страна.

През март Международният съюз за опазване на природата определи африканските горски слонове като „критично застрашени“, а африканските слонове от саваната - като „застрашени“. IUCN посочва бракониерството като основна заплаха заедно с бързото увеличаване на използването на земята от хората, което е намалило и фрагментирало местообитанията на слоновете.

Свиващите се местообитания и изменението на климата може да играят роля в оцеляването на слоновете, изложени на смъртоносния патоген - какъвто и да е той, казват изследователите. Районът е конфликтна зона между хора и слонове.

Огражденията, поставени, за да държат животните далеч от посевите и дълбоката река Окаванго „затварят“ слоновете, пише биологът Стюарт Пим (Stuart Pimm) от Университета Дюк и колегите му в PeerJ. Изследователите проследяват слоновете в района и установяват, че движението им е много ограничено.

„Ясно е, че в Ботсвана, а и на други места, оградите ограничават миграциите“, коментира Пим. „Слоновете не могат да избягат от опасната ситуация“.

Справка:

  1. H. Wang et al. From unusual suspect to serial killer: Cyanotoxins boosted by climate change may jeopardize megafauna. The Innovation. Vol. 2, May 28, 2021, 100092. doi: 10.1016/j.xinn.2021.100092.
  2. S. Azeem et al. Mass die-off of African elephants in Botswana: pathogen, poison or a perfect storm? African Journal of Wildlife Research. Published online August 5, 2020. doi: 10.3957/056.050.0149. 
  3. R.J. van Aarde et al. The 2020 elephant die-off in Botswana. PeerJ. January 11, 2021. doi: 10.7717/peerj.10686.

Източник: Elephants are dying in droves in Botswana. Scientists don’t know why, Science news

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !