Може ли гладуването да ни направи по-умни?

Защо прекомерното хранене нарушава когнитивните способности от еволюционна гледна точка

НаукаOFFNews Последна промяна на 12 юни 2019 в 00:00 4502 0

Кредит Pxhere

Дали преяждането прави съвременните хора по-глупави? Може ли периодичното гладуване да ни направи по-умни?

Една неотдавнашната статия на Марк Матсън (Mark P. Mattson), публикувана в списание Cell, отговаря на тези въпроси от еволюционна гледна точка.

Статията на Матсън твърди, че затлъстяването е свързано с по-нисък коефициент на интелигентност.

Свързаните помежду си в мрежа нервни клетки в мозъка, които са от решаващо значение за пространствената ориентация и вземането на решения, са еволюирали, за да осигурят успех в конкуренцията за ограничените ресурси на храна в опасни среди.

Основният фактор, довел до еволюцията на човешкия мозък, а именно недостигът на храна, до голяма степен е елиминиран от ежедневието на съвременните хора и домашните животни.

Непрекъснатата наличност и консумацията на богата на енергия храна от водещите сравнително заседнал живот съвременни хора влияе негативно върху когнитивните способности на родителите и техните деца.

Епигенетичните модификации на молекулата на ДНК и на хроматиновия протеин се влияят от енергийния прием и могат да се наследят в бъдещите поколения.

По-доброто разбиране на еволюционните основи на невропластичността на човешкия мозък води до разработването на нови биоенергийни предизвикателства, основаващи се на модели на хранене и упражнения, насочени към подобряване на когнитивното здраве.

Мозъчните структури и невронните мрежи, които управляват пространствената навигация, вземането на решения, социалността и креативността, се развиват отчасти и за да повишат вероятността за успех при придобиването на храна.

Статията на Матсън изяснява клетъчните и молекулните механизми, с помощта на които периодичното лишаване от храна повишава интелигентността, а преяждането я влошава.

Авторът предоставя доказателства, които сочат, че причината, поради която свръхпотреблението на храни, богати на енергия, влияе негативно на когнитивните функции, се заключава в това, че сигналните пътища, които еволюират, за да се адаптират хората към недостига на храна, относително не се използватв условията на непрекъсната наличност на храни.

Затлъстяването намалява когнитивната способност и увеличава риска от някои психични разстройства и деменции.

Авторът също така цитира работата, свързваща затлъстяването и липсата на физическа активност на родителите с нисък коефициент на интелигентност при децата им чрез епигенетични молекулярни механизми.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !