Неандерталците са се грижили за увредените си съплеменници

НаукаOFFNews Последна промяна на 25 октомври 2017 в 00:00 6687 3

Неандерталец в Природонаучния музей в Лондон (CC BY-NC-ND 2.0)

Неандерталците са продължавали да се грижат за своите съплеменниците, дори и в случаите, когато са загубили крайници или са станали слепи, което опровергава мита за безсърдечността и жестокостта на древните хора.

Констатациите на изследователите са публикувани в списание PLoS One.

В пещерата Шанидар в иракски Кюрдистан са открити останки на неандерталец, претърпял множество наранявания по лицето, което може да е довело до известна загуба на зрението, което означава, че е можело да стане лесна жертва на хищници, ако не е разчитал на грижите и закрилата на другите.

Неандерталецът, живял преди 50000 години благодарение на помощта на съплеменниците си е живял добре за своите 40 години.

Антрополозите са откривали и преди у древните хора следи от различни наранявания, включително фатални, но никой досега не се е опитвал да разбере как се е променил животът на неандерталеца или кроманьонеца, след като е оцелял от нападението или злополуката.

Черепът на неандерталеца, известен като Шанидар 1, показва признаци на удар в главата, получен в най-ранна възраст. Тези удари по главата може да са довели до загуба на зрението, което означава, че е можело да стане жертва на хищници, ако не е бил подпомаган от съплеменниците си.

Лицевите кости на черепа са силно деформирани, включително очните кухини и малките хрущяли в ушните канали са частично сраснали, което предполага развитието на почти пълна глухота. Според учените оцелелият от битка неандерталец е загубил дясната си ръка, получил е тежък удар върху горната част на лицето си, бил е със замъглено зрение и лишен от слух и е куцал с десния си крак.

По преценка на учените наличието на такива наранявания и достатъчно "преклонната" възраст на неандерталеца са еднозначни доказателства, че древните хора са се грижили за възрастните хора и ранените си съплеменници, независимо че са били в тежест на групата и с нищо не са допринасяли за оцеляването й.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

3

Стефан

29.10 2017 в 23:40

Естествено. И тая работа е тръгнала, още когато у някои си женски маймуни, в лобните части на мозъка, е заработил механизъм, с който са започнали да делят храната с други. Не само със собствените си малки, а с други членове на групата. След още някой милион години, мъжките се усетили че това е далавера, и също развили такъв механизъм. Тогава и свършил матриархата, в мъжките мозъци постепенно се появила и науката, и други работи, но това после. А на човешко общество, са се научили още тогава.
Пък сега нещо го забравят.

13214

2

XR4

29.10 2017 в 18:58

Самата идея, че някой ще зареже детето си...или брат си (дори и увредени) ми звучи тъпо.Че те хищниците(тия които живеят в глутници) се грижат за своите, та хората ли(дори и неандерталци).

23293

1

Стефан

28.10 2017 в 03:44

Естествено че са били ценни - те са живеели уседнало. Някой е трябвало да върши домашната работа. Тогава са ценели работната ръка. Хич да не е - не са имали нито "дивизии хюмън рисърз", нито "екип финанси и счетоводство", нито пет милиарда безмозъчни гърла за хранене.