Сензорни камери уловиха уникалните способности на шимпанзета в използването на специални инструменти.
На кадрите на видеото се вижда как маймуна дъвче единия край на пръчка, за да я размекне и потапя пръчката във водата. Така се получава нещо като четка, която попива течност.
Изследователите смятат, че този инструмент е предназначен специално за пиене, съобщава ВВС.
Водещия учен Хуан Лапуенте (Juan Lapuente) по Проекта за опазване на шимпанзетата националния парк Комое (Comoe Chimpanzee Conservation Projec) в Кот д'Ивоар обяснава, че такива пръчки с четка накрая се използват от шимпанзетата из цяла Африка, за да бъркат в пчелните гнезда и да вземат мед. "Но използването на четки, които приматите пускат във водата е абсолютно нов метод, който никога по-рано не е бил описван", разказва в интервю ученият.
Снимка: Valerie/Flickr
"Забележително е, че маймуните използват по-дълги пръчки, отколкото тези, които обикновено използват за добиване на мед", продължава изследователят. Учените, изпробвали този метод сами, казват, че дългите пръчки всъщност са по-удобни и попиват повече вода. "Колкото е по-дълга пръчката с четката, толкова повече вода може да се добие. Тази технология позволява на от Комое да добиват вода в труднодостъпни места - дълбоки и тесни дупки по дървета, което им дава повече адаптивно приемущество в борбата за оцеляване в тази суха и непредсказуема среда", - обясняват учените.
Учените също така отбелязват, че това поведение широко се разпространява при различни възрастови групи шимпанзета, пол и общности. Това ги води до заключението, че това е ясно доказателство, че сред дивите шимпанзета се създава нова култура, което е много вълнуващо откритие за тях, разказва lonelyplanet.com.
Изследователите наричат това "култура на пиене" - обичай, характерен за цялата група животни, които правят специални приспособления, за да се спасят от жаждата.
В момента тези примати се намират под заплаха от изчезване.
Коментари
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
15914
1
12.01 2017 в 22:33
Последни коментари