Новооткрит човешки орган може би е виновен за метастазите на рака

НаукаOFFNews Последна промяна на 28 март 2018 в 00:00 21373 0

Напълнените с течност канали може да действат като амортисьори за нашите органи. CNRI/SCIENCE PHOTO LIBRARY

Един досега неизвестен орган в човешкото тяло - мрежа от пълни с течност канали - изглежда спомага за разпространението на раковите клетки по тялото, съобщава NewScientist.

Резултатите от проучването, публикувани в Scientific Reports, се основават на нова технология, наречена конфокална лазерна ендомикроскопия, която съчетава тънка сонда, оборудвана с камера, която обикновено се вкарва през гърлото, за да видят отвътре органите (ендоскоп) с лазер, който осветява тъканите и сензори, анализират отразените флуоресцентни картини. Тази технология позволява да се проучва структурата на живата тъкан, а не на лабораторна проба, обяснява EurekAlert!.

Използвайки тази процедура лекарите получиха микроскопски поглед върху човешките тъкани и някои изненадващи резултати.

През есента на 2015 г. в медицинския център "Бет Израел" с помощта на тази технология съавторите д-р Дейвид Кар-Лок (David Carr-Locke) и д-р Петрос Бениас (Petros Benias) виждат нещо странно, докато изследват жлъчния канал на пациент за разпространение на рак. Екипът открива, че жлъчният канал не е заобиколен от твърда, плътна стена от тъкани, както очаква, а  странна, необяснима картина на серия от взаимосвързани кухини на ниво субмукозна тъкан, които не съответстват на известната анатомия.

Изправени пред тази загадка, ендоскопистите занасят изображенията в кабинета на Нийл Тейз (Neil Theise), патолог в Нюйоркската школа по медицина.

Амортисьори

Когато Тейз използва същата ендомикроскопия, за да погледне под кожата на собствения си нос, вижда подобен резултат. По-нататъшното изследване на други органи показа, че тази мрежа от канали, по които се движи течност, е навсякъде в тялото.

Новооткритият орган, наречен интерстициум (interstitium), се вижда на схемата под най-горния слой на кожата, но също така се намира в тъканните слоеве, покриващи червата, белите дробове, кръвоносните съдове и мускулите. Органът е мрежа от взаимосвързани, пълни с течност отделения, поддържани от мрежа от здрави, гъвкави протеини.  Structure and Distribution of an Unrecognized Interstitium in Human Tissues, Scientific Reports

Тейз смята, че всяка тъкан в тялото може да бъде обградена от мрежа от такива канали, които по същество образуват орган. Екипът изчислява, че органът съдържа около една пета от общия обем на течностите в човешкото тяло. "Ние смятаме, че те действат като амортисьори", отбелязва Тейз.

Този орган не е забелязан досега, тъй като стандартните подходи за обработка и визуализиране на човешка тъкан изцеждат каналите, а колагеновите влакна, които придават на мрежата нейната структура, се разпадат. Това кара каналите да изглеждат като твърда стена от плътна защитна тъкан, вместо възглавница, пълна с течност.

Тази мрежа от канали, по които се движи течност, е навсякъде в тялото - под повърхността на кожата, обвивката на храносмилателния тракт, белите дробове и пикочните системи, а също и в съединителната тъкан, която обхваща мускулите, артериите, вените. Structure and Distribution of an Unrecognized Interstitium in Human Tissues, Scientific Reports

Разпространение на рака

Но мрежата както за защита на органите, може да спомогне и за разпространението на рака. Когато екипът на Тейз преглежда проби, взети от хора с инвазивни ракови заболявания, открива доказателства, че раковите клетки могат да се придвижват по тези канали, които ги отвеждат директно до лимфната система. "След като влязат там, сякаш като че ли пропадат на водна пързалка", коментира Тейз. "Сега имаме нов прозорец за механизма на разпространението на тумора”.

Тейз и колегите му сега изследват дали анализът на течността в тези новооткрити канали може да доведе до по-ранна диагностика на раковите заболявания. Те смятат, че органът може да участва и в други проблеми, включително отоци  и някои възпалителни заболявания.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !