Основаха пресклуб на олимпийските отбори на България по природни науки

Наука ОFFNews Последна промяна на 22 април 2015 в 17:12 6324 1

Кредит www.chambersz.com

Новосъздаденият Олимпийски пресклуб

Днес, в Деня на Земята - 22 април, на среща между участници в олимпийските отбори на България по природни науки и представители на медиите у нас бе създаден Олимпийски пресклуб – кръг от приятели на образованието и науката. Основна цел на клуба е да информира обществеността за дейността, постиженията и успехите на олимпийските ни отбори по природни науки.

До тази година българските състезатели са донесли 116 златни, 216 сребърни и 304 бронзови медали от международни олимпиади по природни науки - астрономия, биология, математическа лингвистика, физика, химия, математика и информатика. Това е изключително и впечатляващото постижение за малката ни страна - както споменаха неведнъж състезателите - пред нас са само САЩ, Русия, Китай.

Председателят на сдружението на ръководителите на олимпийските отбори по природни науки - Алексей Христов, откри събитието, а после ръководителите на отборите представиха своята дейност и успехи, както и интересни факти от своята област.

Първи от 8-те основни направления в природните науки говори ръководителят на олимпийският отбор по астрономия Никола Каравасилев. Младите астрономи разказаха за перспективите на космическия туризъм - едно засега скъпо приключение, но според тях "бъдещето не е тук", а в космоса

И ако за заселването на космоса ни трябват столетия или дори хилядолетия, то отборът по математическа лингвистика заяви, че не е далеч денят, да речем 2030г, когато машините (не само компютрите, а и обикновената домакинска техника) ще разбират естествените езици.

Младите физиците разкриха невероятните перспективи в овладяването на енергията на антиматерията, за проблемите в разгадаването на причината на малкия дисбаланс между вещество и антивещество, заради който съществува нашия свят.

Отборът по информатика разказа за възможностите на обучаващите се програми и перспективите за създаването на изкуствен интелект. 

Отборът по химия представи колебателната (автокаталитична) реакция на Белоусов-Жаботински. Смисълът на тази цикличната химична реакция може да се разбере с примера за взаимодействието на зайци и лисици: увеличаването на броя на хищниците води до намаляване на популацията на жертвите и обратно. Това доказва, че въпросната реакция може да служи за модел, описващ много явления, свързани с теорията на хаоса.

Математиците ни разказаха за големите математически задачи, за чието решение се дават милиони, че тяхната наука не е просто цифри, а и много интересни проблеми от теорията на числата.

Биолозите ни представиха едно вдъхновяващо изследване, за което писахме и в Наука ОFFNews - Модифицирана иРНК удължава теломерите, а и самия живот на човешките клетки, свързано с надеждата за удължаване на човешкия живот. 

Но наред с думите на гордост от достиженията на нашите младежи, научихме за неособено далновидното ново решение на МОН де факто да намали средствата за олимпийските отбори, раздавайки за всяко училище една и съща сума от 5000 лв за олимпиади, без да се съобрази дали училището има участници или не, както беше досега.

Не ни остава нищо друго, освен да пожелаем успех на отборите и техните ръководители в бъдещите състезания и турнири, а ние като участници в Олимпийският пресклуб да ви осведомяваме за техните успехи.

Страница на статията : 0102
Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22.04 2015 в 20:07

Дедо поп с гордост си носи бронзовия медал по химия от 93г в Италия.