Подземна пирамида в Индонезия на 25 000 години, е най-старата пирамида в света

Ваня Милева Последна промяна на 07 ноември 2023 в 00:00 12103 0

Използвайки различни техники за изследване подземния строеж, изследователите откриха няколко слоя от подобната на пирамида структура, като всеки слой представлява различен период от време.

Кредит Danny Hilman Natawidjaja

Използвайки различни техники за изследване подземния строеж, изследователите откриха няколко слоя от подобната на пирамида структура, като всеки слой представлява различен период от време.

Археолози твърдят, че масивна подземна пирамида, скрита под хълм в Индонезия, е на забележителната възраст от 25 хиляди години според последните проучвания.

Тя предшества древни мегалитни творения като Стоунхендж и пирамидите в Гиза, има сложна структура със скрити погребани помещения с неясно предназначение и свидетелства за инженерните способности на древните цивилизации през епохата на палеолита.

Гунунг Паданг: Древната мегалитна пирамида в Индонезия

Гунунг Паданг, вероятно най-старата пирамида в света, краси пейзажа на Западна Ява, Индонезия. Местната  общност почита тази подземна пирамида, наричайки я "punden berundak", което означава "стъпаловидна пирамида". Този мегалитен обект, характеризиращ се с тераси, водещи до върха му, има свещено значение за местните жители.

Пирамидата е изградена на върха на изгаснал вулкан, като има индикации, че изграждането й е предшествало появата на земеделието и познатите цивилизации. Последните открития на индонезийските учени показват наличието на обширни камери в Гунунг Паданг, чието предназначение остава загадка.

25 000-годишна вкопана структура в Индонезия може би е най-старата пирамида в света, по-стара от Стоунхендж и ГизаАрхеологичният обект Гунунг Паданг е праисторическо място на мегалитното културно наследство в Западна Ява. Кредит Wikimedia Commons/RaiyaniM

Въпреки минималните археологически проучвания, Гунунг Паданг вече проявява потенциала да бъде забележително свидетелство за древната човешка изобретателност. Произходът му може да е по-стар от  досегашните представи за появата на земеделието и цивилизациите, което го прави силен претендент за титлата на най-старата пирамидална структура в света.

Интересно е, че един задълбочен анализ разкрива, че Гунунг Паданг, което означава "планина на просветлението" на местния език, вероятно е изкусно създадено от древна цивилизация. Тази трансформация на естествен хълм от лава в структура, подобна на пирамида, е доказателство за човешката архитектурна мощ, а наличието на скрити камери добавя още загадъчност към мистерията, обгръщаща този исторически обект.

Повърхностни експозиции на мегалитни камъни, илюстриращи две строителни единици, единица 1 (#1) и единица 2 (#2). (a) Изглед с южно изложение на група T1, разкриващ каменен под и изправени колонни камъни от #1, както и откритата #2 рампа и олтар. (b) Изглед от север от T2 към T1. (c) Пример за подреждане на колона на #1. (d) Единица 2 на рампата между T1 и T2, показваща колонни скални фрагменти, затворени в финозърнест хоросан. (e) Колонна скална стена от #1 конструкция, опасваща границата на T1. (f) Траншея Tango на T1, разкриваща тънко заровената #2 колонна скала, подравнена подобно на тези на рампата. (g) Изглед на юг на T2, T3, T4 и T5. (h) Снимка отгоре на T2 и T3, демонстрираща N55°E подравняване на #2 колона с линия на отрязване. (i) GPR проучване, разкриващо каменни тераси #1 на източния склон. Кредит: Natawidjaja et al

Нова датировка на най-старата пирамида в света

Първото радиовъглеродно датиране на Гунунг Паданг разкрива удивителна история, показваща, че началото на изграждането му трябва да се изтегли още по-назад в миналото,  с още повече от 16 000 години, и вероятно датира отпреди около 27 000 години.

За да си поставим това, известният обект Гьобекли тепе в днешна Турция, признат за най-старият мегалит в света, датира отпреди около 11 000 години.

Тези разкрития произтичат от щателно проучване, проведено между 2011 г. и 2015 г. от мултидисциплинарен екип, ръководен от геолога Дани Хилман Натавиджая (Danny Hilman Natawidjaja) в Националната агенция за изследвания и иновации на Индонезия. Използвайки ядкови сондажи, проникващ в земята радар и подземни изображения, те проучиха културното наследство на обекта.

Най-новото изследване разкрива, че подобно на много мегалити, Гунунг Паданг е конструиран в сложни фази, като най-дълбокият му компонент е разположен приблизително на 30 метра под земята.

То показва наличието на скрити кухини или камери в рамките на обекта. Радиовъглеродното датиране на органични почви от структурите разкрива множество строителни етапи, датиращи от хиляди години пр. н. е., като началната фаза датира от епохата на палеолита.

Структурата, подобна на пирамида, остава неоткрита толкова дълго, тъй като е скрита от растителност и затова изглежда като естествен хълм (червен кръг), с мегалит разположен на върха (жълт кръг). Кредит: Danny Hilman Natawidjaja

Основната част на структурата вероятно е оформена между 25 000 и 14 000 г. пр.н.е., но е била изоставена за няколко хилядолетия. Строителството е възобновено между 7900 и 6100 г. пр. н. е., като се разширява основната могила на пирамидата.

По-нататъшни строителни дейности се извършват от 6000 до 5500 г. пр. н. е., по време на които по-старите секции са умишлено погребани. Последната фаза настъпва между 2000 и 1100 г. пр. н. е., добавяйки горния почвен слой и каменните тераси, които днес се виждат предимно.

Това археологическо чудо предполага напреднали зидарски умения, които не са характерни за традиционните култури на ловци и събирачи. Продължителното присъствие на Гунунг Паданг повдига въпроси относно важното му историческо значение, привличайки древни популации да заемат и променят мястото многократно.

Вътрешността на обекта, когато е изследвана с помощта на сеизмични вълни, разкрива скрити кухини и камери, някои достигащи 15 метра дължина с 10-метрови тавани. Изследователският екип планира допълнителни разкопки и възнамерява да изследва тези помещения с помощта на камери, хвърляйки светлина върху тайните, скрити отдолу. Това изследване подчертава значението на мултидисциплинарния подход, включващ археологически, геоложки и геофизични методи при разкриването на древни структури.

Забележителната история на Гунунг Паданг далеч не е напълно разкрита, което обещава още изследвания и открития.

За да добиете представа какво означава "преди 25 000 години" за археологията, ще ви припомним, че от това време е най-старата известна керамика - използвана за направата на фигурки, а не за съдове за готвене или съхранение и това е Венера от Долни Вестонице. Преди приблизително 25 000 години селце, състоящо се от колиби, изградени от скали и кости на мамут, е основано на мястото на сегашното селище Долни Вестонице в Чешката република. Долни Вестонице е най-старото постоянно човешко селище, което все още е открито от археолозите.

Справка: Geo-archaeological prospecting of Gunung Padang buried prehistoric pyramid in West Java, Indonesia
Danny Hilman Natawidjaja, Andang Bachtiar, Bagus Endar B. Nurhandoko, Ali Akbar, Pon Purajatnika, Mudrik R. Daryono, Dadan D. Wardhana, Andri S. Subandriyo, Andi Krisyunianto, Tagyuddin, Budianto Ontowiryo, Yusuf Maulana 
Archaeological Prospection; First published: 20 October 2023 https://doi.org/10.1002/arp.1912 

Източник: 25,000-Year-Old Buried Structure in Indonesia Could Be the World's Oldest Pyramid, Older Than Stonehenge and Giza, Margaret Davis, Science Times

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !