Селективните аборти намалиха броя на момичетата с 23 милиона

НаукаOFFNews Последна промяна на 16 април 2019 в 13:33 3212 0

Кредит Ваня Милева

През последните 47 години съотношението между половете при раждане се промени в 12 страни по света - учените  регистрират дисбаланс на половете в полза на раждането на момчетата, според доклад, публикуван в Proceedings of the National Academy of Sciences.

Причината е фактът, че в редица страни се предпочита да се раждат в семействата момчета, а също и наличието на технологии за определяне на пола на ембриона и възможността да се правят селективни аборти в страните.

Изследователите изчисляват, че за 47 години 23,1 милиона момичета не са родени по света поради селективни аборти, повечето от които в Китай и Индия.

Както повечето полово размножаващи се видове, съотношението между половете (мъже) : жени) е приблизително 1:1.

Поради по-високата смъртност на женските ембриони, момчетата се раждат малко повече. Съотношението на половете при раждане (СПР) по света е около 1.05, с леки вариации за някои етнически групи. Това съотношение се запазва до последните десетилетия на 20-ти век, но от 70-те години започва да расте в някои страни от Азия и в страните от Задкавказието. Тази ситуация доведе до голям брой полово селективни аборти, които се правят в страните, където раждането на момче се счита за предпочитано в семействата. Селективните аборти, от своя страна, станаха възможни след появата на технологиите, позволяващи да се определи пола на ембриона. Семейното планиране и намаляването на раждаемостта, подкрепяно от правителството или прякото му ограничаване (както в Китай) също играе роля. Селективните аборти позволяват в такива случаи да се раждат по-малко деца по принцип, но и да се поддържа желаното съотношение между половете.

Оценки за дисбаланса в съотношението между половете се провеждат от ООН за всички държави и могат да се видят в сайта на организацията

Колектив от сингапурски и американски учени, воден от Фенкинг Чао (Fengqing Chao) от Националния университет на Сингапур, оцениха СПР в 202 страни за периода 1950-2017 година. Проучването се основава на данни от националните системи за регистрация, данни от национални и международни проучвания и преброяванията на населението в различни страни.

Въз основа на тези данни учените изграждат математически модел, с който е възможно да се оцени дисбалансът в СПР. За тази цел изследователите изчисляват годишния брой на неродените момичета по държави и общия брой на неродените момичета през 1950–2017.

Учените изчисляват дисбаланса не само в отделните страни, но и по региони, формирани на базата на раса или етническа принадлежност (например, групирани са страните от Европа, Северна Америка, Австралия и Нова Зеландия в една група). Моделът показа, че дисбалансът започва да се появява през 1970 г. - от момента, в който селективните аборти стават достъпни.

Съотношение на половете при раждане в различнитe страни. Червените кръгове показват броя на неродените момичета през 1970-2017. Кредит: Fengqing Сhao

Изчисленията показват, че средното съотношение на половете при раждането е 1.068 за целия свят.

В същото време то варира от 1.032 в страните от Тропическа Африка до 1.133 в Източна Азия. Освен това ръстът на СПР се наблюдава в периода 1990-2000 г. в три региона: Източна (0.042) и Южна Азия (0.014), както и в Задкавказието и Централна Азия (0.012).

Авторите отбелязват увеличение на СПР в 12 страни - 9 от тях в Азия и Южен Кавказ. Най-голямото отклонение се наблюдава в Китай (1.143), Азербайджан (1.134) и във Виетнам (1.122).

Останалите страни, в които се раждат момчетата много повече от момичетата, са Армения, Албания, Черна гора, Индия, Корея, Тунис, Грузия, Хонконг и Тайван (последните две места бяха разгледани от авторите поотделно, макар и да ги посочват като провинции на Китай).

Според учените между 1970 и 2017 г. 23,1 милиона момичета не са родени в тези страни поради селективни аборти, главно в Китай (1,9 милиона) и в Индия (10,6 милиона).

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !