Шумът от дълбоководния добив се простира на стотици километри, констатира проучване

Ваня Милева Последна промяна на 11 юли 2022 в 00:01 5860 0

Източниците на шум в океана
Източниците на шум в океана са многобройни и те смущават водните обитатели. Кредит: An OceanCare Underwater Noise and Deep-Sea Mining Report, 2021

Морските дълбини са местообитание с голямо биоразнообразие, дом на уникални същества, които не се срещат никъде другаде на Земята, от миловидния октопод дъмбо до грозния морски дявол.

Като се има предвид липсата на слънчева светлина дълбоко в океана, много морски организми там използват звук за навигация, комуникация, намиране на партньори за чифтосване, намиране на храна и откриване на хищници и други опасности и следователно ще бъдат чувствителни към шума, генериран от минния добив на морското дъно.

Ново изследване, публикувано през юли в списание Science предоставя една от първите оценки на вероятния обхват на генерирания шум от дълбоководното минно дело, установявайки, че една мина може да произведе шум, простиращ се на стотици километри, което драстично увеличава отпечатъка върху околната среда на тази зараждаща се индустрия.

Въпреки че добивът все още не е започнал, това може да стане, ако правителствата и компаниите получат одобрение за това от Международния орган по морското дъно (ISA), междуправителствената организация, създадена да регулира всички минни дейности на морското дъно във международни води.

Начинът, по който дълбоководният живот ще реагира на шума, е една от многото пропуски в научните познания, необходими за изясняването на потенциалното въздействие на минното дело върху околната среда. Доказано е, че шумът има отрицателно въздействие върху организмите 9 от най-малкия планктон до най-големите китове - и засяга тяхното поведение, физиология и оцеляване. Съществуващите опасения в областта на науката и данните относно дълбоководния добив обаче са насочени към въпроси като физическите въздействия върху местообитанията на морското дъно и създаването на големи седиментни струи във водната среда като се обръща малко внимание на подводния шум от човешките дейности.

Кредит: Wikimedia Commons

Проучването симулира подводния шум, произведен от една минна операция в геоложка подводна фрактурна зона, зоната на Кларион-Клипертън (CCZ - Clarion-Clipperton Zone), която се простира на 4,5 милиона квадратни километра между Хаваите и Мексико и е покрита с трилиони тонове залежи, известни като полиметални нодули (възли), съдържащи никел, манган, мед, цинк, кобалт и други минерали.

Въз основа на предложените планове на минните оператори, типична дълбоководна операция на един минен обект в CCZ ще генерира шум от минни инструменти на морското дъно, бустерни помпи, преместващи полиметалните руди на повърхността, и оперативна дейност от повърхностни минни и помощни кораби.

Източници на шум от дълбоководни минни дейности ще обхващат целия воден стълб, от платформи на повърхността, минни инструменти на морското дъно и помпи по щрангове, които да изведат нодулите на повърхността. Кредит: Williams, et al. (2022)

Изпълнителите вече тестват прототипи на минни машини в намален мащаб, но все още не са публикували данни за шума от своите вътрешни проучвания. При липсата на тези данни изследователите на Oceans Initiative са използвали като база звукови данни от кораби и драги от петролната и газовата промишленост, които премахват чакъл и утайки в морските пътища и пристанищата, което означава, че оценките в проучването Science вероятно са консервативни, защото са базирани на по-малко, по-тихо оборудване от това, което вероятно биха използвали минните оператори на морското дъно.

Проучването установи, че шумът от една минна операция на морското дъно в CCZ вероятно ще отекне във водния стълб до 500 километра. Ако всеки от 17-те изпълнители, които се състезават да копаят в CCZ, работят едновременно, на приблизително 5,5 милиона квадратни километра океан ще имат повишени нива на шума.

Това проучване показва, че от съществено значение е всички страни – и особено ISA – да разберат напълно, преди да продължи копаенето, как този шум ще се отрази на морския живот. Един основен ключ към постигането на тази прозрачност е публичният достъп до данни на изпълнителя за шума, генериран от различните компоненти на минното оборудване на морското дъно и спомагателните кораби, както под вода, така и на повърхността.

Морска краставица Amperima на морското дъно в източната фрактурна зона Clarion-Clipperton. Кредит: Craig Smith and Diva Amon, ABYSSLINE Project.

Последните стъпки, предприети от островната държава Науру, биха могли да принудят ISA да ускори този процес и да финализира своите разпоредби за добив на морското дъно до юли 2023 г., дори без достатъчно информация за шуна от минната дейност и други ключови аспекти на операциите и без достатъчно основни данни за екологичните условия на дълбоките води.

Проучването също така отбелязва, че въз основа на разходите и логистичните трудности, необходими за отговора на основни въпроси относно въздействието на звука върху дълбоководните екосистеми, не е възможно да бъдат събрани адекватни данни за оценка на екологичните рискове от минния шум преди следващия юли.

Това проучване отново подчертава предизвикателствата пред управлението на дълбоководния добив. С толкова много неизвестни ще бъде изключително трудно, ако не и невъзможно за ISA да изпълни задължението си да осигури ефективна защита на морската среда, като същевременно даде зелена светлина на дълбоководния добив.

Справка: Noise from deep-sea mining may span vast ocean areas 
Potential harm is understudied and largely overlooked
Rob Williams, Christine Erbealec, Duncan Kimberly, Nielsen Travis, Washburn, Craig Smith
Science, 7 Jul 2022, Vol 377, Issue 6602, pp. 157-158
DOI: 10.1126/science.abo2804

Източник: Underwater Noise From Deep-Seabed Mining Could Travel Hundreds of Miles, Study Finds, Pew Charitable Trusts’

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !