Странна илюзия кара хората да объркат позицията на устата си

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 30 юли 2019 в 00:55 2478 0

Кредит pixabay

Използвайки превръзка за очи, комплект изкуствени зъби и малко трикове, учените от Университетския колеж в Лондон успяват да убедят осем души, че устите им не са разположени там, където смятат, че са. 

Така наречената илюзия на зъбен модел, описана в списанието European Journal of Neuroscience, е създадена от Давиде Боно (Davide Bono) и Патрик Хагард (Patrick Haggard), учени от Университетския колеж, като начин да се определи дали възприятието за местоположението на устата е естествен инстинкт или е нещо, което научаваме. 

Учените слагат превръзка на очите на своите доброволци и поставят брадичките им опрени на стойка. Точно под нея се намират изкуствени зъби, поставени на 8 см от истинските зъби. На всеки доброволец е обяснено, че Боно ще вземе дясната им ръка и ще докосне зъбите с нея. Всъщност Боно докосва сам истинските зъби на доброволеца, докато тяхната ръка докосва изкуствените.  

След това, когато доброволците трябва сами да докоснат собствените си зъби, участниците не ги уцелват, посочвайки средно на 1,5 см под собствената си уста. Още повече, те имат усещането, че са докосвали собствените си зъби.

Два от вариантите на експеримента, при които изследователят докосва зъбите на доброволеца, докато той докосва изкуствените зъби. Кредит: Davide Bono, Patrick Haggard, European Journal of Neuroscience 2019

Същият феномен се случва, когато Боно докосва изкуствени зъби, покрити с велкро, както и протезата и истинските зъби на участниците в обратни посоки. Изследователите тестват илюзията и използвайки изкуствени зъби, на които липсва зъб. В този случай участниците не бъркат положението на устата, но все пак смятат, че са докосвали собствените си зъби. 

Изкуствените зъби, използвани в експеримента - (а) пълна протеза, (b) зъби, покрити с велкро, (c) протеза с липсващ зъб. Кредит: Davide Bono, Patrick Haggard, European Journal of Neuroscience 2019

Каква информация носят тези данни? Освен, че изглеждат необичайни, резултатите от експериментите предполагат, че усещането ни за местоположението на устата по-скоро се научава чрез опита, отколкото да е изцяло вродено.

"Основавайки се на резултатите, които получихме от проучването, бих казал, че усещането за устата в пространството е основно научено чрез опита", смята Боно. "Ако имахме и малко вродено познание за това къде в пространството трябва да се намира устата ни, тази информация би противоречала на сензорната информация, получена чрез илюзията на зъбен модел".

В публикацията си, Боно и Хагард отбелязват, че "бебето, а може би дори и плода, може да научи местоположението на устата си и да изгради модел на докосване на устата на принципа проба-грешка".

Учените отбелязват, че техните резултати биха могли потенциално да помогнат на хора, страдащи от различни медицински състояния. Някои заболявания, като Алцхаймер например, може да нарушат способността на пациентите да се хранят сами, тъй като те не могат да поднесат ръка към устата си. Знаейки повече за начина, по който усещаме местоположението на устата, учените може да опитат да разработят нови лечения, които да подобрят живота на пациентите. 

Илюзията на зъбен модел е основана на по-старата илюзия на гумената ръка. При нея участниците вярват, че изкуствена ръка е тяхната собствена, докато изследователите докосват тяхната и изкуствената ръка едновременно. 

Източник: IFLScience - This Bizarre Illusion Makes You Misplace Your Own Mouth

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !