Цигареният дим води до изтъняване на мозъчната кора

Наука ОFFNews Последна промяна на 13 февруари 2015 в 15:26 9231 0

Масовото производство на цигари започна преди около 100 години. За този период от време научната и медицинската общност научиха невероятно много, за това как цигарите влияят на човешкото здраве.

Докато белодробните заболявания, хипертонията и заболяванията на устната кухина са сред най-обсъжданите вреди от тютюнопушенето, има все още много аспекти на влиянието на цигарите върху човешкото здраве, които науката, дори още не е започнала да изучава.

Нова публикация в Nature от един от водещите изследователи в областта Шериф Kaрамa (Sherif Karama) от McGill University съобщава как продължителното тютюнопушене предизвиква изтъняване на мозъчната кора (кортекс).


Кортексът представлява най-външният слой на мозъка и е от решаващо значение за мозъчните функции от висш порядък, като език, съзнание и памет. Тези способности доказано намаляват когато се появи деменция, което има силна корелация с тютюнопушенето. Изтъняването на Кортекса с течение на времето се дължи на естественото стареене, но статията в Nature.com показва, че пушенето усилва изтъняването, което от своя страна може да доведе до деменция. Има и други изследвания по отношение на връзката между дебелината ан мозъчната кора и пушенето, но те са сравнително не толкова обширни.

Екипът на Kaрамa е използвал магнитно-резонансна томография (MRI), за да проучи кортикална дебелината на 260 жени и 244 мъже, като всички учатващи в изследването са били на възраст около 73 години по време на изследването. Много от тези хора са участвали в проучване за психично здраве през 1947 и са преминали през когнитивни тестове в Шотландия, и тези предишни резултати са били сравнени с данните, събрани при новите изследвания. Участниците са били разпределени в няколко групи: такива, които никога не са пушили, които са се отказали от пушенето, и които в момента пушат. В крайна сметка, са били установени съществени различия в дебелината на мозъчната кора на трите групи, като настоящите пушачи се оказали с най-тънък кортекс, а тези, които никога не са пушили с най-дебел.

"Открихме, че настоящите и бившите пушачи на 73 годишна възраст имат много области с по-тънка мозъчна кора от онези, които никога не са пушили. Хората, които са спрели да пушат изглежда частично са възстановявали кортикалната си дебелина за всяка от годините без тютюнопушене", заявава Шериф Kaрамa в съобщение за пресата.

Макар да е окуражаващо, че дебелината на кората на главния мозък може да се възстанови с течение на времето, това възстановяване не е достатъчно, за да я върне на нивата на непушачите. Дори и при лицата, които са спрели тютюнопушенето преди 25 години, разликата в дебелината на кортекса с тази а участниците, които никога не са пушили е очевидна. Въпреки, че тя успява да се възстанови с течение на времето, се оказва, че пушенето на цигари причинява трайно увреждане на кортекса и може да направи индивида по-склонен към развитие на деменция.

"Пушачите трябва да бъдат информирани, че цигарите може да ускорят изтъняването на мозъчната кора, което би могло да доведе до когнитивно увреждане. Кортикалното изтъняване изглежда остава в продължение на много години, след като някой спре да пуши," обобщава Kaрамa.

Не е установен точния механизъм на това явление, но бъдещите изследвания може да разкрият причините за него на молекулярно ниво и дори да предложат възможна посока за неговото лечение. Това обаче на този етап е само хипотеза, затова по-добре просто не пушетe, вместо да залагате на потенциално бъдещо лечение.

Източник: Cigarette Smoke Could Thin Cerebral Cortex

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !