Този странен бозайник, снасящ яйца, бе преоткрит след 60 години в Папуа (видео)

Ваня Милева Последна промяна на 13 ноември 2023 в 00:00 3703 0

 Дългоклюната ехидна на Атънбъроу (<em>Zaglossus attenboroughi</em>), преоткрита след повече от шестдесет години. Кредит: Expedition Cyclops.

Кредит Expedition Cyclops

Дългоклюната ехидна на Атънбъроу (Zaglossus attenboroughi), преоткрита след повече от шестдесет години. Кредит: Expedition Cyclops.

Учени наскоро преоткриха дългоклюната ехидна на Атънбъроу (Zaglossus attenboroughi), емблематичен бозайник, снасящ яйца, в Циклопските планини в провинция Папуа, Индонезия.

Тази ехидна, кръстена на известния телевизионен водещ и пионер в създаването на документални филми за дивата природа сър Дейвид Атънбъроу, не е била виждана повече от 60 години, докато не е била заснета на снимки и видеозаписи от експедиционен екип.

Местоположение на Циклопските планини в провинция Папуа, Индонезия. Кредит: Pegunungan Cyclops Nature Reserve.

Експедицията за търсене на ехидната е предизвикателство поради негостоприемния терен, включително отровни животни, пиявици, малария, земетресения и екстремни горещини. Но екипът не се ограничава само с намирането на ехидната.

Те откриват медояда на Майр (Ptiloprora mayri), птица, невиждана от 2008 г.; неизвестен вид жаба; нов вид обитаващи дървета мамарцѝ (Amphipoda), ракообразни, наподобяващи скаридите; много нови видове насекоми; и неизвестна пещерна система.

Птицата медояд на Майр (Ptiloprora mayri), невиждана от 2008 г. Кредит: Expedition Cyclops

Експедицията откри вид жаба, който е изцяло нов за науката. Тя е член на рода Choerophryne и издава висок пронизителен звук. Все още не е официално описана. Заради отличителния й нос, екипът на експедицията я нарече жаба с гоблинов нос. Кредит: Expedition Cyclops

Дългоклюната ехидна на Атънбъроу е част от уникална група бозайници, наречени еднопроходни, която включва птицечовката.

Това са бозайници, които снасят яйца, а ехидната е изключително рядка, категоризирана като критично застрашена.

Намирането на това нощно и трудно уловимо животно е значително постижение за екипа.

Експедицията извършва и цялостна оценка на биоразнообразието на Циклопските планини, включително безгръбначни, влечуги, земноводни и бозайници. Учените, с помощта на местни водачи, създават импровизирани лаборатории в джунглата, за да провеждат своите изследвания.

Сътрудничеството с местната общност е ключов елемент от успеха на експедицията. Те съчетават научни техники със знанията на местните папуаси, което води до множество открития.

Въпреки красотата на Циклопските планини, екипът е изправен пред много опасности. Те преживяват земетресение и членовете на екипа се разболяват от малария, претърпяват и наранявания. Но преодолеят всички предизвикателства.

Преоткриването на ехидната бележи началото на дългосрочна мисия за екипа. Тяхната цел е да обърнат внимание на нуждите от опазване на Циклопските планини и Индонезия Нова Гвинея в по-широк план.

Изглед от Циклопските планини. Кредит: William J. Baker, Royal Botanic Gardens (CC BY-NC-SA 3.0 DEED)

Усилията на екипа включват обучение на местни студенти в проучвания на биоразнообразието и работа с фотокапани.

Засега е сортиран само част от събрания материал. Екипът очаква да идентифицира повече нови видове през следващите месеци.

Освен това са събрани над 75 кг проби от скали за геоложки анализ, който би могъл да даде представа за формирането на Циклопските планини и да допринесе за разбирането на биоразнообразието в района.

Постиженията на експедицията са не само в преоткриването на изгубен вид, но и заради разкриването на богатата и разнообразна екосистема на Циклопските планини.

Източник: Found at last: bizarre, egg-laying mammal finally rediscovered after 60 years, University of Oxford

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !