Ексклузивно Астронавтът Майкъл Лопес-Алегрия с лекция във Физическия факултет

Защо трябваше да убиват Харамбе? (видео)

Има ли смисъл от зоологическите градини

Катя Димитрова Последна промяна на 02 юни 2016 в 11:24 21657 3

Кредит www.sciencealert.com

Убийството на 17-годишната горила Харамбе от зоологическата градина в Синсинати потресе света.

Защо?

След като в клетката му падна 4-годишно момче тази седмица, животното бе убито от съображения за сигурност. Тогава служителите на зоопарка определиха решението за използването на смъртоносно оръжие срещу горилата като тежко, но необходимо.

Тогава директорът на зоопарка Тейн Мейнард даде изявление, в което защити действията, предприети от служителите. Той обясни, че горилата не е искала да изяде малкото момче, но то не е било в безопастност, защото тя е "3 пъти по-голяма от човек и 6 пъти по-силна", разказва Scientific American.

Мейнард допълни, че хората, които критикуват решението, не са запознати с физиологията и навиците на горилите и не са били на място, за да вземат това решение. "Ако можехме да се върнем назад, бихме постъпили по същия начин". 

Трябваше ли да се случи това

Инцидентът обаче възмути общността и за броени часове над 2000 души подписаха петиция в Change.org срещу полицията и зоопарка в Синсинати за убийството и призоваха родителите на детето да бъдат държани за отговорни за това, че не са опазили детето си.

Техният довод е, че за случилото са виновни служителите, които не са обезопасили клетката така, че да няма опасност хора да попадат в нея. Второто, което те посочват е, че е трябвало горилата да бъде упоена, а не умъртвена.

Някои коментатори аналогично свързаха събитието с това от 1996 г., когато в чикагската зоологическа градина Brookfield в клетката на горилата Бинта Джуа падна 3-годишно момче. Животното спаси помогна на детето да се изправи, без да го нарани, и се превърна в истинска знаменитост.

Харамбе обаче нямаше този късмет. Десетки природозащитници напомниха как маймуната е родена в плен, израснала в плен и е щяла да остане затворена в клетка до края на живота си в името на човешкото забавление. В същото време точно заради това тя трябваше да заплати с живота си.

Според тях, именно защото е била пленник цял живот, горилата дори не се е доближавала до характеристиките на дивото животно и не би могла да нарани падналото момче, просто защото е живяла само сред хора и е напълно свикнала с тях. Застъпниците припомнят още, че горилите са високо интелигентни и емоционални същества. И макар че Харамбе е могъл да убие детето за един миг, той го е вдигнал и не му е навредил по никакъв начин.

Има ли смисъл от зоологическите градини

Отглеждането на животни в плен от зоологическите градини, което правят хората, в името на забавлението и вероятно в името на образованието и запазването на видовете, повдига много трудни въпроси. Дали хората, видели Харамбе, са научили нещо за живота на една мъжка западно равнинна горила (Gorilla gorilla gorilla)? "Не, не са" - коментира Марк Беков (Marc Bekoff), почетен професор по екологии и еволюционна биология в Университета Колорадо, Боулдер. "Дали са научили нещо за тези очарователни животни, което би помогнало на Харанбе или неговите диви роднини? Ясно е, че нищо не се научили."

Дори някой, отивайки в зоологическа градина, да е научил нещо ново за даден вид, няма никаква гаранция, че този човек после ще направи нещо за доброто на този вид. Всъщност, едно скорошно проучване, проведено от самите зоологически градини, показа, че това, което хората научават там е много ограничено, а и тези нови знания нямат никакъв практически смисъл. В същото време нищожен процент от хората научат и се убеждават благодарение на зоопарковете в необходимостта от опазване на биологичното разнообразие.

От сега нататък накъде

Нарамбе е мъртъв, а момчето е живо. Живот на горилата бе жертван, защото човешко дете е в опасност. Какво трябва да се направи в бъдеще, за да сме сигурни, че такива събития никога няма да се случат отново?

"Първо, зоологически градини трябва да спрат да развъждат животни, които ще живеят в зоопарковете до края на живота си. Зоопаркове трябва да бъдат превърнати в светилища за самите животни" - отбелязва проф. Марк Беков. С течение на времето ще има все по-малко и по-малко животни в плен и зоологическите градини могат да прекратят дейност. А парите може да се използват за запазване на популациите на дивите животни и техните местообитания. За тези радикални промени трябва време и трябва да бъдем много търпеливи, но трябва да се движим в тази посока, подчертава професорът.

Ние трябва да се съсредоточим върху опазването на дивите животни и застрашените им местообитания, вместо да ги размножаваме в плен, далече от естествените им местообиртания, в зоопаркове, където животните са заключени в клетки за наше забавление, а не заради тяхно добро или за запазване на техния вид, призовава проф. Марк Беков.

"Аз се надявам, че Харамбе не е умрял напразно, и че този случай може да се превърне в обществено движение, свързано с тежкото положение на животните в плен. Публичността, която доби убийството на Харамбе може и трябва да бъде използванз, за да се спаси живота на много други животни в плен. Ние ще трябва да се сблъскаме с трудни въпроси, които възникват по повод животните в плен и тези въпроси няма да изчезнат" - коментира Марк Беков.

"Ние, хората, постоянно вземаме решения кой да живее и кой да умира, и трябва да съсредоточим вниманието си върху самите животни като поставим живота им на първо място." - заключава професорът

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12135

3

Марк Луций

03.06 2016 в 00:06

Лесно е да съдим,трудно е да бъдем от другата страна.Родителите ще бъдат обвинявани за всички грехове,сякаш ние не сме били деца и не сме правили нещо напук.Служителите, че са убили една горила,макар всички да знаем,колко мн обичат животните тези хора.
Всъщност бедата е,че сме допуснали да живеем в един зоопарк ,където някой ден ще има клетка с името "Човек"

12522

2

persuader

02.06 2016 в 17:41

"транквилизирана" браво бе!

15914

1

поп Дръвчо

02.06 2016 в 15:14

Ми бадева си отиде шебекът. От простотия човешка и от шубе.

Всичко е компромис:
- В един зоопарк е важен относително близкия контакт на посетителя с животното. Сложи мечката през две огради и зад три решетки и никой няма да пострада, ама и никой няма да разбере какво е мечка.
- Не всяко животно може да се научи да приема толерантно съвсем близък контакт с хората. Които може, предците ни са се погрижили и затова и до днес си ги гледаме у дома и във ферми.
- Някои хора са реално малоумни, ама като пострадат (или децата им) после те съдят на общо основание.