Наградата Абел е присъдена за пионерски принос към теорията на вероятностите и функционалния анализ

Победител стана Мишел Талагран

Ваня Милева Последна промяна на 21 март 2024 в 07:07 4923 0

Наградата Абел
Наградата Абел

Носителят на наградата Абел за 2024 г. е Мишел Талагран от Френския национален център за научни изследвания. Наградата е присъдена за "иновативни приноси към теорията на вероятностите и функционалния анализ с изключителни приложения в математическата физика и статистиката". Може да проследите церемонията по обявяване на лауреата и да прочетете повече за работата му на официалния сайт на наградата.

Абеловата награда, най-близкият математически еквивалент на Нобеловата награда, се присъжда ежегодно от Норвежката академия на науките и литературата. Лауреатите се определят от Абеловия комитет - петима международно признати математици, които се назначават всяка година въз основа на списък с кандидати.

Абелиатът за 2024 г. е математикът Мишел Талагран. Роден е през 1952 г. във Франция, а от 1974 г. работи в Националния център за научни изследвания, където през 1977 г. защитава докторска степен. Математикът е най-известен с работата си в областта на теорията на вероятностите. Той изучава стохастични процеси - математически обекти, които представляват параметризиран набор от случайни променливи (параметрите могат да бъдат дискретни или непрекъснати). И сега Талагран има свой собствен сайт, където представя своята работа и предлага задачи - за всяка задача ученият дава парична награда.

Мишел Талагран (Michel Talagran). Кредит: Peter Badge / Typos1 / AbelPrisen2024

Един от основните резултати на Талагран в областта на стохастичните процеси е работата му от 1996 г. В нея математикът изучава гаусови процеси - стохастични процеси, в които случайните величини са разпределени по Гаус. Математикът успява да разработи теория (generic chaining) за точно оценяване на долната и горната граница на супремума на гаусовите процеси - тоест, грубо казано, оценявайки каква може да бъде максималната стойност на случайна променлива в гаусов процес.

Талагран открива нови аспекти на концентрацията на мярката и извежда неравенства за оценка на отклоненията на случайна променлива, в зависимост от набор от независими случайни променливи, от нейната средна стойност. Всъщност математикът показва, че вероятността от такива отклонения е много малка, а самата стойност е практически постоянна.

Математическият стил на Талагранд е нетипичен. Той няма нищо против да изучава малки проблеми като стъпки към по-нататъшни значими открития. Самият той е описал своя метод с думите: "помага да бъдеш смирен и да започнеш, като разбереш с напълно простите ситуации. Когато работя върху предположение, намирам за полезно алтернативно да се опитвам да го докажа и да се опитам да го опровергая. Напредъкът идва със скокове, подобно на свързване на две части от пъзел. Това е почти мигновено. Сега го виждаш, а в предишния момент не го виждаш. След такъв напредък може да се получи много по-ясна визия за проблема.“

Наградата ще бъде на стойност 7,5 милиона норвежки крони и ще бъде връчена тази година от 21 до 25 май в Осло.

Носителят на наградата Абел за 2023 г. е Луис Кафарели от Тексаския университет в Остин. Наградата се присъжда за "фундаментален принос към теорията на редовността за нелинейни частични диференциални уравнения, включително проблеми със свободните граници и уравнението на Монж-Ампер“. А през 2022 г. носител на наградата стана Денис Съливан за изследванията му в областта на топологията.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !