Гигантски хищни червеи на повече от половин милиард години са открити в Северна Гренландия

Ваня Милева Последна промяна на 05 януари 2024 в 00:01 19557 0

Реконструкция на пелагичната екосистема и организмите, фосилизирани в Сириус Пасет, разкриващи как Timorebestia е бил един от най-големите хищници преди повече от 518 милиона години

Кредит Bob Nicholls/@BobNichollsArt

Реконструкция на пелагичната екосистема и организмите, фосилизирани в Сириус Пасет, разкриващи как Timorebestia е бил един от най-големите хищници преди повече от 518 милиона години.

Фосили на нова група животни хищници са открити в находището на фосили от ранния камбрий Сириус Пасет в Северна Гренландия. Тези големи червеи може би са едни от най-ранните месоядни животни, които са колонизирали водните пластове преди повече от 518 милиона години, разкривайки династия от хищници, за чието съществуване учените досега не са подозирали.

Новите изкопаеми животни са наречени Timorebestia, което на латински означава "ужасни зверове". Оборудвани с плавници отстрани на тялото си, ясно изразена глава с дълги антени, масивни челюстни структури в устата и достигащи дължина над 30 см, това са били едни от най-големите плуващи животни в ранния камбрий.

"И преди сме знаели, че примитивните членестоноги са били доминиращи хищници през камбрия, като например странно изглеждащите аномалокариди", заявява д-р Якоб Винтер (Jakob Vinther) от Факултета по науки за Земята и биологични науки на Бристолския университет, водещ автор на изследването. "Въпреки това Timorebestia е дълъг, но близък роднина на живите четинкочелюстни червеи или Chaetognatha. Те са много по-малки океански хищници днес, които се хранят с дребен зоопланктон."

"Нашето изследване показва, че тези древни океански екосистеми са били доста сложни, с хранителна верига, която е позволявала няколко нива на хищници."

"Timorebestia са били гиганти за своето време и сигурно са били близо до върха на хранителната верига. Това ги прави равностойни по важност на някои от най-големите хищници в съвременните океани, като акулите и тюлените през камбрийския период."

Във фосилизираната храносмилателна система на Timorebestia изследователите откриват останки от често срещано, плуващо членестоного, наречено Isoxys. "Виждаме, че тези членестоноги са били източник на храна за много други животни", посочва Мортен Лунде Нилсен (Morten Lunde Nielsen), бивш докторант в Бристол и участник в настоящото изследване.

"Те са много разпространени в Сириус Пасет и са имали дълги защитни шипове, насочени както напред, така и назад. Явно обаче не са успели напълно да избегнат тази гибел, защото Timorebestia ги е похапвала в големи количества".

Фосилът на Timorebestia koprii - най-големият известен екземпляр, дълъг почти 30 см. Кредит: Jakob Vinther

Четинкочелюстните червеи са едни от най-старите животински фосили от камбрия. Докато членестоногите се появяват във фосилните записи преди около 521 до 529 милиона години, четинкочелюстните червеи могат да бъдат проследени поне 538 милиона години назад във времето.

"Както четинкочелюстните червеи, така и по-примитивните Timorebestia са били плуващи хищници. Следователно можем да предположим, че по всяка вероятност те са били хищниците, които са доминирали в океаните преди появата на членестоногите. Може би те са доминирали от около 10-15 милиона години, преди да бъдат изместени от други и по-успешни групи", обяснява д-р Винтер.

"Timorebestia е наистина важна находка за разбирането на това откъде са дошли тези челюстни хищници. Днес четинкочелюстните червеи имат застрашителни четина от външната страна на главата си за улавяне на плячка, докато Timorebestia има челюсти вътре в главата си", добавя Люк Пари (Luke Parry) от Оксфордския университет, който е участвал в изследването.

"Това е, което виждаме днес при микроскопичните челюстни червеи - организми, с които четинкочелюстните червеи са имали общ предшественик преди повече от половин милиард години. Timorebestia и други вкаменелости като нея осигуряват връзки между близкородствени организми, които днес изглеждат много различно."

"Нашето откритие изяснява как са еволюирали четинкочелюстните червеи", добавя Тае Юн Парк (Tae Yoon Park) от Корейския институт за полярни изследвания, другият водещ автор и ръководител на експедицията. "Живите четинкочелюстни червеи имат ясно изразен нервен център на корема си, наречен вентрален ганглий. Той е напълно уникален за тези животни."

"Открихме това запазено в Timorebestia и в друг фосил, наречен Amiskwia. Хората са обсъждали дали Amiskwia е била тясно свързана с четинкочелюстните червеи като част от тяхната еволюционна стволова линия или не. Запазването на тези уникални вентрални ганглии ни дава много по-голяма увереност в тази хипотеза".

"Много сме доволни, че открихме такива уникални хищници в Сириус Пасет. По време на поредица от експедиции до много отдалечения Сириус Пасет в най-отдалечените части на Северна Гренландия, на повече от 82,5˚ северна ширина, събрахме голямо разнообразие от интересни нови организми. Благодарение на забележителната, изключителна съхраненост в Сириус Пасет можем да разкрием и впечатляващи анатомични подробности, включително храносмилателната им система, анатомията на мускулите и нервната им система."

"През следващите години ни предстои да споделим още много впечатляващи открития, които ще ни помогнат да покажем как са изглеждали и как са се развивали най-ранните животински екосистеми", заключава д-р Парк.

Справка: Tae-Yoon Park et al, A giant stem-group chaetognath, Science Advances (2024). DOI: 10.1126/sciadv.adi6678. www.science.org/doi/10.1126/sciadv.adi6678

Източник: 'Giant' predator worms more than half a billion years old discovered in North Greenland, University of Bristol

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !