Първата в света ин витро бременност на носорог - важна стъпка към спасяването на изчезващи видове

Учените се опитват да спасят последните двата останали в света северни бели носорога от изчезване

Ваня Милева Последна промяна на 25 януари 2024 в 11:03 2382 0

Може ли южен бял носорог един ден да роди здраво поколение от бял носорог? Това е целта на учените и сега те са една крачка по-близо.

Кредит Getty Images

Може ли южен бял носорог един ден да роди здраво поколение от бял носорог? Това е целта на учените и сега те са една крачка по-близо до целта.

Огромен пробив за застрашените видове носорози в Африка е постигнат чрез първата в света бременност на носорог чрез ин витро оплождане.

За първи път научен екип успешно имплантира лабораторно създаден ембрион на носорог в сурогатна майка носорог, в резултат на което е постигната бременност. Това може да бъде голяма стъпка към спасяването на северния бял носорог - вид, който е на ръба на изчезването.

Производството на ембрион от южен бял носорог чрез ин витро е тест за северните бели носорози в бъдеще. Яйцеклетката е от женски южен бял носорог от зоологическа градина в Белгия и е оплодена със сперматозоиди от мъжки носорог в Австрия. След това плодът е имплантиран в сурогатна женска от южен бял носорог в Кения. Това беше 13-ият опит за постигане на жизнеспособна бременност.

"Постигането на първия успешен трансфер на ембрион при носорог е огромна крачка", отбелязва пред BBC News д-р Сузане Холце (Susanne Holtze), учен от Института за изследване на зоопарковете и дивата природа "Лайбниц" (IZW) в Германия, който е част от Консорциума за спасяване на биоразнообразието - международен консорциум, опитващ се да спаси този вид.

Съдбата на двата вида носорози в Африка е тясно свързана. В света са останали само два живи индивида от вида северен бял носорог (Ceratotherium simum cottoni) - майка и дъщеря на име Наджин и Фату. Тъй като не могат да се възпроизвеждат, видът на практика е изчезнал. От известно време учените събират яйцеклетки от Фату, за да създадат запас от яйцеклетки, който един ден може да спаси вида. Сперматозоидите от последния жив мъжки носорог Судан са замразени още преди смъртта му през 2018 г. и са комбинирани с яйцеклетките на Фату, за да се създадат 30 ценни ембриона именно по тази причина.

Наджин - един от двата екземляра оцелели от вида северен бял носорог. Кредит: Getty Images

Южният бял носорог (Ceratotherium simum simum) се смята за значително по-успешен случай. В миналото са били ловувани до незначителен брой екземпляри, но благодарение на усилията за опазване на природата популацията се е възстановила до около 20 000 екземпляра в дивата природа, въпреки че все още е силно застрашена от бракониерство. Именно тук южните бели носорози ще помогнат на близките си роднини.

"Мисля, че ситуацията за северния бял носорог е доста привилегирована за трансфера на ембриони, защото имаме близкородствен реципиент - така че вътрешната им карта е почти същата", обяснява пред BBC професор Томас Хилдебрандт (Thomas Hildebrandt), директор на Leibniz IZW.

Екипът успешно имплантира ембрион от южен бял носорог в майка от южен бял носорог, създавайки първата в света ин витро бременност с носорог. Този голям успех обаче е последван от трагедия, тъй като бременната женска умира от инфекция с бактерията клостридия само 70 дни след началото на бременността.

Южен бял носорог - майка с малкото си. Кредит: Getty Images

При аутопсията на майката и на плода, за който е установено, че е от мъжки пол, е установено, че е дълъг 6,5 см и екипът смята, че има 95 % шанс да се роди жив.

Въпреки че това е съкрушителен удар, успехът на бременността доказва, че техниката за заплождане на носорог чрез ин витро е възможна. Това е огромна стъпка, тъй като за да създаде бебе от северен бял носорог, екипът ще трябва да използва южен бял носорог като сурогатна майка, тъй като нито една от последните две живи женски не може да износи бременност.

"[С] това постижение сме много уверени, че ще можем да създадем северни бели носорози по същия начин и че ще успеем да спасим вида", подчертава Холтце.

Източник: World’s First IVF Rhino Pregnancy Is Big Step To Saving Species On Brink Of Extinction, IFLScience.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !