Френски учен подлага на съмнение последиците от ядрените бомбардировки на Япония

Наука ОFFNews Последна промяна на 15 август 2016 в 08:38 11280 2

Кредит Wikimedia Commons

Ядрените експлозии в Хирошима (вляво) и Нагасаки

Според френски учен общоприетото мнение на катастрофалните последици от бомбардировките на Хирошима и Нагасаки за здравето на местните жители и техните деца са силно преувеличени.

Бертран Жордан (Bertrand Jordan) от Университета Екс-Марсел представя своите аргументи в списание Genetics.

Френският учен анализира данните, събрани от специално създадения Фонд за изследване на ефектите на радиацията (RERF) през 1947. Те съдържат резултатите от проспективно проучване на около 100 хиляди души, изложени на радиация, 77 хиляди от тях деца и 20 хиляди напуснали града по време на бомбардировките (те влизат в контролната група). На базата на материалите от тези наблюдения са написани повече от 100 научни статии.

Освен ударната вълна и високите температури, поразяващи фактори са неутронните и гама-лъченията. От високи дози радиация и изгаряния в първите дни и седмици след бомбардировките са загинали до 10% от общия брой на жертвите. Много от оцелели са поели различни дози радиация.

Според Джордан, рискът от рак - основното дългосрочно последствие от облъчването - сред оцелелите силно зависи от възрастта (по-висок е при младите), от пола (по-висок е при жените) и радиационната доза (тъй като участниците в изследването си спомнят, къде са били в момента на експлозията, дозата може да се изчисли с висока точност). Общата честота на злокачествените заболявания за периода 1958-1998 г., както може да се очаква, до известна степен се увеличава, но по-малко от 10% в сравнение с контролната група. 

Значителен ръст на рака - 42% - се наблюдава само сред получилите доза от един или повече от един грей (Gray - (Gy) - погълната доза, която съответства на един джаул енергия на килограм телесно тегло). Но това има малък ефект върху продължителността на живота им, в сравнение с контролната група е намаляла средно с 1.3 години.

Никакво влияние върху здравето на потомците на оцелелите не е открито - нивото на вродени аномалии не превишава средното за населението. 

"Независимо от това, както широката общественост, така и повечето учени смятат, че у облъчените при взривовете рязко се е повишила заболеваемостта от рак и е намаляла продължителността на живота, а също и че техните деца често страдат от мутации и вродени аномалии ", - отбелязва Джордан.

Според него, това е защото хората са склонни да се страхуват от сравнително нови опасности и подценяват познатото (като пример той сочи огромния риск за здравето, свързан с добива и използването на въглищата). Също така радиацията много по-лесно се откива отколкото повечето химични замърсители - гайгеровия брояч с лекота регистрира нивото на радиационния фон.

Атомните бомби бяха пуснати над Хирошима и Нагасаки на 6 и 9 август 1945 г. и станаха единственият пример за военна употреба на ядрени оръжия. Според различни оценки, в резултат на това в двата града загинаха от 129 хиляди до повече от 246 хиляди души.

Основният фактор на радиационните поражения при ядрен взрив са неутронната и гама-радиацията, които се излъчват директно. Тъй като основното количество радиоактивни материали отива за освобождаване на енергия, значително замърсяване на района обикновено не се случва (това зависи и от метеорологични фактори). Много по-голяма опасност за човешкото здраве е освобождаването на радионуклиди в околната среда, без ядрен взрив (като например при инцидентите в Чернобил или Фукушима). Натрупвайки се в организма, радиоактивните елементи го подлагат на постоянно облъчване, значително повишавайки случаите на рак и други заболявания, както и риска от мутации в зародишните клетки.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12621

1

TOR

15.08 2016 в 11:10

Глупости на търкалета, или КОЙ финансира това т.н анализиране на данни...