Канибализмът е бил често срещан погребален обред в Европа в края на последния ледников период

Ново изследване показва, че канибализмът е бил погребален обред за една група хора от късния палеолит в Северозападна Европа, но други са предпочитали да погребват мъртвите си

Ваня Милева Последна промяна на 17 октомври 2023 в 08:41 2470 0

Човешките останки от пещерата Гоф в Западна Англия са датирани отпреди около 15 000 години. Много от останките показват ясни признаци на канибализъм.

Кредит The Trustees of the Natural History Museum, London

Човешките останки от пещерата Гоф в Западна Англия са датирани отпреди около 15 000 години. Много от останките показват ясни признаци на канибализъм.

Канибализмът е бил широко разпространен в Северозападна Европа преди 14 000-19 000 години, когато популация от праисторически хора, представители на Магдаленската култура, го е употребявала в ритуалите си, използвайки останките на мъртвите си, показва ново изследване.

Но канибализмът изглежда е приключил, когато магдаленците са били изместени от друга група праисторически хора, представители на Епиграветската култура от Югоизточна Европа и Италия, които вместо това са погребвали мъртвите си.

Магдаленската култура

Магдаленската култура (на френски : Magdalénien ) е култура от късния палеолит и мезолит, 15-8 хил. години пр.н.е., разпространена в Западна Европа - Франция, Испания, Швейцария, Белгия и Германия. Наречена е така на пещерата Ла Мадлен в департамент Дордон.

Носителите на тази култура са ловували мамути, а след това (след изчезването им) преминават към северни елени, диви коне и други видове големи животни, които са живели в Европа в края на ледниковия период.

Епиграветската култура

Епиграветската култура (от гръцки: epi "горе, отгоре" и граветска култура) е една от последните археологически култури от европейския горен палеолит, след последния ледников максимум около преди 21 000 години или 19 050 г. пр. н. е. и се счита за култура, производна на граветската, в Италия и Източна Европа и се определя от специфична изработка на каменни сечива.

Изследователите разглеждат доказателства за магдаленски канибализъм в човешки останки, открити в пещерата Гоф в Западна Англия, датиращи отпреди около 15 000 години.

Останките показват ясни следи от резки и вдлъбнатини, направени от човешки зъби. Някои от най-големите кости са били счупени, вероятно за да се извади костният им мозък, а няколко намерени фрагмента от черепи са били оформени като чаши или купи, които вероятно са били използвани за пиене.

"Въпросът винаги е бил: дали това канибалско поведение е характерно само за пещерата Гоф?", заявява пред Live Science съавторът на изследването Силвия Бело (Silvia Bello), археолог и антрополог в Природонаучния музей в Лондон. "Дали е било нещо странно, което се е случило по време на една много лоша зима, или е било нещо повече?"

Културен канибализъм

Сред останките в пещерата Гоф има няколко човешки черепа, които са били умишлено направени на чаши, вероятно за пиене от тях. Кредит: Trustees of the Natural History Museum

Бело и Уилям Марш (William Marsh), постдокторант в Природонаучния музей, проучват този въпрос, като преглеждат човешки останки от това време; изследването им е публикувано в ноемврийския брой на списание Quaternary Science Reviews.

Те откриват широко разпространени доказателства за канибализъм в цяла Северозападна Европа по това време, което е известно като период на горния палеолит. Но те откриват и любопитна културна връзка: Генетичните изследвания показват, че канибализмът е бил широко разпространен сред групите от Магдаленската култура в Северна и Западна Европа, но не и сред групите от Епиграветската култура, които са обитавали Източна и Южна Европа, разказва Бело.

Бело отбелязва, че заключенията зависят от малка генетична извадка - по останките на само осем души може да се определи надеждно произходът им.

"Много ще съм щастлива да направя още изследвания и да се окаже, че напълно греша", коментира тя.

Изследователите откриват също така признаци, че епиграветските групи по-късно са се преместили в райони, населени някога от магдаленски групи, което е довело до драматичен спад на погребалния канибализъм.

Европа от каменната епоха

Изследователите откриват доказателства за канибализъм само в археологически обекти, които приписват на ловците-събирачи от Магдаленската култура, но не и в обекти, които приписват на епиграветските хора. Кредит: Trustees of the Natural History Museum

Представителите на Магдаленската култура са били ловци-събирачи, които са обитавали голяма част от Северозападна Европа преди 17 000-12 000 години, когато климатът е бил много по-хладен от днешния. Те носят името на скално убежище в района на Дордон в Югозападна Франция, където са открити хиляди техни артефакти, включително известен гравиран рог, на който е изобразен бизон, ближещ ухапване от насекомо.

Статуетка от Магдаленската култура на "пълзяща хиена", намерена в скалното убежище Ла Мадлен в Турсак, Дордон, Аквитания, Франция. Кредит: National Prehistory Museum in Les Eyzies-de-Tayac/Wikimedia Commons.

Пещерни обекти като Ласко съдържат най-известните образци на магдаленското пещерно изкуство.

Зубри, коне и елени, изрисувани върху стените на пещерата в Ласко. Кредит: Wikimedia Commons

Ранните археолози определят магдаленците като "ловци на северни елени", въпреки че техните находки показват, че са ловували и коне, бизони и други едри бозайници.

Приблизително по същото време, когато представителите на Магдаленската култура са живели в Северна и Западна Европа, хора от Епиграветската култура са живели в Южна и Източна Европа. Те са наречени на името на много по-ранната граветианска култура в Европа, от която се смята, че са произлезли.

Археологът Джеймс Коул (James Cole), експерт по канибализма в Университета в Брайтън, Великобритания, заявява пред Live Science, че новото изследване дава "фин поглед" върху двете популации, съществували съвместно в региона. Но той отбелязва, че данните могат само да подскажат, че епиграветската погребална култура в крайна сметка е заменила канибалистичната магдаленска, тъй като генетичната извадка е много малка.

Справка: William A Marsh, Silvia Bello; Cannibalism and burial in the late Upper Palaeolithic: Combining archaeological and genetic evidence; Quaternary Science Reviews, Volume 319, 2023, 108309, ISSN 0277-3791,
https://doi.org/10.1016/j.quascirev.2023.108309, https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0277379123003578

Източник: Cannibalism was a common funerary rite in northwest Europe near end of last ice age, Tom Metcalfe, Live Science

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !